Minilex - Lakipuhelin

Seksuaalirikokset Suomessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Seksuaalirikosten kriminalisoinnilla pyritään suojelemaan ihmisten seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Rikoslaki määrää seksuaalirikoksista Suomessa, ja Suomen lainsäädäntö noudattaa Euroopan Unionin oikeutta sekä Euroopan ihmisoikeussopimusta.

Erilaisia seksuaalirikoksia Suomessa ovat raiskaus, pakottaminen seksuaaliseen tekoon, seksuaalinen hyväksikäyttö ja seksuaalinen ahdistelu, lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, seksikaupan kohteena olevan henkilön hyväksikäyttö, seksuaalipalvelujen osto nuorelta, lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin, sekä lasta koskevan seksuaalisen esityksen seuraaminen. Myös sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapito, sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittäminen, sukupuolisiveellisyyttä loukkaava markkinointi, sukupuolisiveellisyyden julkinen loukkaaminen sekä sukupuoliyhteys lähisukulaisen kanssa ja ihmiskauppa ovat seksuaalirikoksia.

Osa seksuaalirikoksista kohdistuu nimenomaan alaikäisiin alle 18-vuotiaisiin, kun taas osan uhrina voivat olla kaiken ikäiset. Seksuaalirikokseen voi syyllistyä nuori tai aikuinen, nainen tai mies. Rikosoikeudellinen vastuu kuitenkin alkaa Suomessa 15-vuotiaana, jota ennen mahdolliset seksuaalirikokset käsitellään lastensuojeluviranomaisten kautta.

Seksuaalirikokset ja joidenkin seksuaalirikosten yritykset ovat rangaistavia. Kuten muutkin rikokset, seksuaalirikokset käsittelee Suomessa poliisi, syyttäjäviranomainen sekä tuomioistuimet. Myös sovittelu uhrin sekä epäillyn välillä on mahdollinen, jos molemmat osapuolet tähän suostuvat henkilökohtaisesti ja vapaaehtoisesti. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa