Minilex - Lakipuhelin

Seksuaalirikosten vanhentuminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suurimmaksi osaksi seksuaalirikokset vanhenevat 10 ja 20 vuodessa riippuen rikoksen törkeyden asteesta. Mikäli teosta säädetty ankarin rangaistus on yli 8 vuotta, on vanhenemisaika 20 vuotta teon hetkestä. Näitä ovat törkeät seksuaalirikokset, kuten törkeä raiskaus ja törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Mikäli teosta säädetty ankarin rangaistus on yli 2 vuotta ja enintään 8 vuotta, on vanhenemisaika 10 vuotta teosta. Näitä ovat pääasiassa muut seksuaalirikokset. Lievissä rikoksissa vanhentumisaika on 5 vuotta tai vähintään 2 vuotta, riippuen rikoksen ankarimmasta tuomittavasta rangaistuksesta.

Vakavimpien lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten syyteoikeus vanhenee aikaisintaan silloin, kun uhri täyttää 28 vuotta, eräissä poikkeustapauksissa vieläkin myöhemmin. Näitä rikoksia ovat lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, sekä sen törkeä muoto.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Rikoksen vanhentumisaika aletaan laskea tavallisesti rikoksen tekopäivästä. Vanhentuminen katkeaa silloin, kun haaste asiassa on saatu toimitettua vastaajalle tiedoksi, eli sitä ennen asiassa on poliisin suoritettava esitutkinta ja syyttäjän syyteharkinta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa