Minilex - Lakipuhelin

Seksuaalisen hyväksikäytön todistaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomessa tuomioistuimen oikeudenkäynneissä todistajana kuulustellaan henkilöä, jolla on tutkittavaan asiaan vaikuttavaa tietoa. Todistajalla on niin kutsuttu positiivinen totuusvelvollisuus, joka tarkoittaa sitä, että todistajan on oma-aloitteisesti ja totuudenmukaisesti kerrottava kaikki, mitä hän tutkittavasta asiasta tietää. Hänen tulee lisäksi vastata hänelle esitettyihin kysymyksiin.

Jos todistajan havaitaan poikenneen totuudesta tai salanneen jotakin, hän joutuu itse syytteeseen perättömästä lausumasta, josta voidaan tuomita vankeusrangaistukseen.
Itseään ja omaa lähiomaistaan, joihin luetaan puoliso, entinen puoliso, kihlattu, sukulainen suoraan etenevässä ja takanevassa polvessa tai tällaisen sukulaisen puoliso tai entinen puoliso, sisarus tai sisaruksen puoliso, saa suojella. Todistaja voi tällöin kieltäytyä todistamasta, eikä hänen tarvitse vastata sellaisiin kysymyksiin, joilla hän voi saattaa itsensä tai lähiomaisensa syytteen vaaraan. 

Vaikka todistajalla olisikin oikeus kieltäytyä todistamasta, hänen on kutsun saatuaan kuitenkin aina tultava oikeuteen. Lisäksi jos todistaja ei käytä kieltäytymisoikeuttaan, hänen on kerrottava asiasta. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön salassapitovelvollisuus voidaan murtaa ja heidät voidaan velvoittaa todistamaan myös salassa pidettävistä asioista esimerkiksi seksuaalirikoksia tutkiessa.
Todistamisesta ei voi kieltäytyä, ja todistajat kutsutaan oikeuteen sakon uhalla. Todistajaksi nimetyn henkilön uhkaaminen, yllyttäminen tai taivuttaminen totuudenvastaisen lausunnon antamiseen ovat kaikki laissa rangaistavia tekoja. Poliisilla, syyttäjällä sekä tuomioistuimilla onkin monenlaisia keinoja todistajan turvallisuuden takaamiseksi. Vakavimmissa tilanteissa todistajaa voidaan jopa kuulla anonyymisti eli niin, ettei hänen henkilöllisyyttään paljasteta rikosjutun asianosaisille.

Lisäksi lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä tai pahoinpitelyä tutkinut ja siitä lausunnon antanut terveyden- tai sosiaalihuollon työntekijä kutsutaan usein syyttäjän toimesta oikeuteen todistajaksi tämän erityisen asiantuntemuksen vuoksi. Oikeudella on lisäksi mahdollisuus määrätä myös varsinainen asiantuntija todistamaan.

Jos sinulla on lisäkysymyksiä seksuaalisen hyväksikäytön todistamisesta, voit ottaa yhteyttä lakimieheen esimerkiksi soittamalla lakipuhelimeen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]