Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja seksuaalinen ahdistelu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikoslain mukaan rangaistavaa on toisen koskettelu tavalla, joka on omiaan loukkaamaan toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Seksuaalinen ahdistelu on kriminalisoitu Suomessa sen takia, että katsottiin, että jo olemassa olevat kriminalisoinnit eivät soveltuneet tarpeeksi hyvin seksuaaliseen ahdisteluun. Keskeisesti seksuaalisen ahdistelun on tarkoitus kriminalisoida julkisella paikalla tapahtuva niin sanottu kähmintä. Aikaisemmin julkisella paikalla tapahtuva toisen henkilön vartalon puristelu oli rangaistavaa kunnianloukkauksena ja pahoinpitelynä. Tämän katsottiin olevan epätarkoituksenmukaista, sillä kyse on teoista, jotka loukkaavat toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Ehkä yleisin tilanne, johon seksuaalinen ahdistelu soveltuu, on julkisella paikalla tapahtuva (yleensä naispuolisen) henkilön sopimaton koskettelu, esimerkiksi pakaroiden puristelu. Seksuaalinen ahdistelun rangaistavuus edellyttää nimenomaan koskettelulla tehdään toiselle seksuaalinen teko ja tämä teko loukkaa toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Koskettelu voi tarkoittaa sivelyä, puristelua, taputtelua tai muuta vastaavaa tekoa. Teon tulee kohdistua alueelle, jota tavanomaisesti voidaan pitää seksuaalisesti merkityksellisenä esimerkiksi sukupuolielimet, pakarat, rinnat ja reidet kuuluvat näihin alueisiin. Myös suutelu vastoin toisen tahtoa, kuuluu seksuaalisen ahdistelun alle. Tarkoitus on nimenomaan suojata henkilön ruumiillista koskemattomuutta ja seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Toisen ihmisen taputtaminen olkapäälle ei siis ole seksuaalista ahdistelua. Seksuaalinen ahdistelu on rangaistavaa ainoastaan tahallisena eli vahingossa väkijoukossa toisen takapuolen hipaisu ei ole rangaistavaa.

Seksuaalisesta ahdistelusta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa