Minilex - Lakipuhelin

Raiskauksen yrityksen tuomio

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Raiskaus on vakavin seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkaus, ja sen yrittäminen on rikos. Raiskaus on kyseessä, kun sukupuoliyhteys on alkanut pakottamalla. Raiskauksen yritys taas on käsillä, kun vaara varsinaisen raiskauksen tapahtumisesta on olemassa. Väkivaltaisen raiskauksen yritys siis vaatii, että väkivallalla on vähintään uhattu sukupuoliyhteyteen pääsemiseksi. Rajaa puolustuskyvyttömän raiskauksen yrityksen alkamiselle on vaikeampi vetää, mutta ainakin puolustuskyvyttömän riisuminen sukupuoliyhteyteen pääsemiseksi olisi tällainen teko.

Rikoksen yrityksestä rangaistaan lievennetyn rangaistusasteikon mukaan. Sen mukaan raiskauksen yrityksestä tuomitaan korkeintaan kolme neljännestä siitä rangaistuksesta, mikä raiskauksesta tuomittaisiin. Tämä tarkoittaa, että raiskauksen yrityksestä voidaan tuomita vuodesta neljään ja puoleen vuoteen vankeutta. Jos yritetty raiskaus on vakavuudeltaan vähäisempi kuin väkivaltaisen tai puolustuskyvyttömän raiskauksen yritys, siitä voidaan tuomita neljästä kuukaudesta kolmeen vuoteen vankeutta. 

Raiskauksen yritys luo myös tekijälle korvausvelvollisuuden uhria kohtaan. Tuomioistuin määrää kohtuullisen korvauksen uhrille aiheutuneesta haitasta ja kärsimyksestä, minkä tuomittu joutuu suorittamaan uhrille. Lakimiehemme neuvovat korvauksen vaatimisessa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa