Minilex - Lakipuhelin

Onko seksuaalinen hyväksikäyttö asianomistajarikos?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Seksuaalinen hyväksikäyttö on rikoslaissa rangaistavaksi säädetty teko. Seksuaalisessa hyväksikäytössä henkilö taivuttaa toisen sukupuoliyhteyteen tai muuhun seksuaalista itsemääräämisoikeutta olennaisesti loukkaavaan seksuaaliseen tekoon tai alistumaan sellaisen kohteeksi, asemaansa hyväksikäyttäen. Asianomistajarikos tarkoittaa sitä, että asianomistajalla on oikeus syytteen nostamiseen. Tällöin yleinen syyttäjä ei voi nostaa syytettä ilman asianomistajan myötävaikutusta.

Mikäli seksuaalinen hyväksikäyttö kohdistuu alle 18 vuotta nuorempaan henkilöön, voi virallinen syyttäjä nostaa aina syytteen omasta aloitteestaan. Ainoastaan tilanteessa, jossa seksuaalinen hyväksikäyttö kohdistuu henkilöön, joka on tekijästä erityisen riippuvainen ja tekijä käyttää törkeästi väärin tätä riippuvuussuhdetta, on kyseessä asianomistajarikos. Tällöinkin teon on kohdistuttava 18-vuotta täyttäneeseen, jotta kyseessä olisi asianomistajarikos. Yleinen syyttäjä voi kuitenkin tässäkin tilanteessa nostaa syytteen ilman asianomistajan lupaa, jos yleinen etu vaatii syytteen nostamista. Seksuaalisesta hyväksi käytöstä voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään 4 vuodeksi. Myös yritys on rangaistavaa.

Kysymykseen siitä, onko seksuaalinen hyväksikäyttö asinomistajarikos, ei siis voida antaa yksiselitteistä vastausta. Koska vastaus kysymykseen on hyvin tapauskohtaista, kannattaa soittaa lakipuhelimeen, josta saa lisätietoja. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]