Minilex - Lakipuhelin

Raiskauksen yritys, korvaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Raiskauksen yritys on rangaistava rikos. Sen uhrille voidaan määrätä korvattavaksi raiskauksen yrityksen aiheuttama kipu ja särky sekä seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkauksen aiheuttama kärsimys. 

Kipuun ja särkyyn kuuluvat esimerkiksi kudosvammat ja mielenterveyden häiriöt. Jos raiskauksen yritys on johtanut esimerkiksi traumaperäiseen stressihäiriöön, määrätään siitä korvaus. Korvauksen määrään vaikuttavat vahingon laatu (esimerkiksi murtuma) ja sen vaikeus (miten paha murtuma on). Näiden lisäksi huomioidaan esimerkiksi vahingon vaatiman hoidon laatu, sen kesto ja tilapäisen haitan kesto. Arviointi tapahtuu lääketieteellisin perustein. Koska nämä vahingot ovat täysin tapauskohtaisia, vahingonkorvauksen määrästä yksittäistapauksessa ei voi esittää ennakkoarviota.

Seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä raiskausta yrittämällä suositellaan korvattavaksi 1000 - 2000 euroa. Vahingonkorvauksen määrän arviointiin vaikuttavat muun muassa tekijän tekemien uhkausten laatu, tekotapa ja -olosuhteet. On huomattava, että törkeän raiskauksen yritys on vielä loukkaavampi teko, jolloin siitä myös tuomitaan enemmän kärsimyskorvausta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa