Minilex - Lakipuhelin

Seksuaalirikosten vanhenemisaika

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Syyteoikeuden vanhenemisesta säädetään rikoslain 8 luvussa. Myös oikeus tuomitsemiseen ja rangaistuksen täytäntöönpanoon voivat vanheta, vaikka syyte rikoksesta olisi jo nostettu. Seksuaalirikosten yleisistä vanhentumisajoista poiketaan, jos rikoksen uhri oli alle 18-vuotias. 

Yleisesti sanoen, mitä ankarampi rangaistus rikoksesta voidaan tuomita, sitä pidempään siitä voidaan nostaa syyte. Törkeä raiskaus ja törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö vanhenevat 20:ssä vuodessa. Raiskaus, pakottaminen seksuaaliseen tekoon, seksuaalinen hyväksikäyttö (myös lapsen), ja paritus (myös törkeässä tekomuodossa) vanhenevat 10:ssä vuodessa. Seksuaalipalvelujen ostaminen nuorelta ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta koskevan esityksen seuraaminen vanhenevat viidessä vuodessa. Seksuaalinen ahdistelu, seksikaupan kohteena olevan henkilön hyväksikäyttö, ja lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin vanhenevat kahdessa vuodessa.

Jos seksuaalirikos on kohdistunut alaikäiseen, syyteoikeus vanhenee kuitenkin aikaisintaan, kun uhri täyttää 28 vuotta. Tällaisissa tilanteissa syyteoikeuden vanhentumisaika on siis vähintään kymmenen vuotta. Tämä pidennetty syyteoikeus koskee kaikkia seksuaalirikoksia paitsi lapsen houkuttelemista seksuaalisiin tarkoituksiin. Sen osalta syyteoikeus vanhentuu aikaisintaan, kun uhri täyttää 23 vuotta. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]