Minilex - Lakipuhelin

Raiskaus vai pakottaminen seksuaaliseen tekoon

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Raiskaus on vakava seksuaalirikos, jonka tekeminen vaatii väkivaltaa tai sen uhkaa, jolla pakotetaan toinen sukupuoliyhteyteen. Pakottaminen seksuaaliseen tekoon on väkivallalla tai sen uhkauksella toisen saamista muuhun seksuaaliseen tekoon, kuin sukupuoliyhteyteen. Rangaistuksen määräysmahdollisuudessa on huomioitu se, että sukupuoliyhteyteen pakottaminen on moitittavampi teko, kuin muunlaiseen seksuaaliseen toimintaan pakottaminen. Täten raiskaus on moitittavampi rikos.

Molemmissa rikoksissa voi rikoksentekijä olla joko aktiivisesti osallistumassa toimintaan tai pakottaa toiset tekoon. Kun raiskauksessa voi rikoksentekijä pakottaa uhrin passiiviseksi teon ajaksi, voi pakottamisessa seksuaaliseen tekoon vaatia uhria olemaan myös aktiivinen. Uhrin ollessa aktiivinen, voidaan vaatia esimerkiksi rikoksentekijän alistamista, jolloin kyseessä ei ole välttämättä sukupuoliyhteys, jolloin raiskauksen määritelmä ei täyty.

Raiskauksesta voidaan tuomita vankeuteen yhdestä kuuteen vuoteen. Pakottamisesta seksuaaliseen tekoon tuomita sakkoon tai vankeuteen neljästätoista päivästä kolmeen vuoteen.

 

Aiemmassa rikoslaissa oli käytössä raiskauksesta lievempi muoto – pakottaminen sukupuoliyhteyteen – joka on sittemmin jäänyt historiaan. Nykyään sen mukainen toiminta on raiskaukseksi luokiteltavaa, koska raiskauksen kaltaisessa seksuaalirikoksessa ei nähty tarvetta pitää lievää raiskausta koskevaa säännöstä. Lievänä pitäminen karsi teon moitittavuutta, joka ei ollut kohtuullista teon uhreille.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]