Minilex - Lakipuhelin

Seksuaalirikosten uusiminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Seksuaalirikoksiksi luetaan rikokset, jotka loukkaavat toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta jollain tavalla, ja joille on yhteistä niiden seksuaalinen luonne. Rangaistuksen ankaruus riippuu seksuaalirikoksen vakavuudesta. Rikoksentekijän aiemmalla rikollisuudella voi kuitenkin olla merkitystä rangaistuksen määrittelyssä,

Seksuaalirikoksia ovat esimerkiksi seksuaalinen ahdistelu, raiskaus, lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, seksuaalipalvelujen ostaminen nuorelta sekä paritus. Jotta rikoksentekijä olisi vastuussa rikoksesta, täytyy hänen olla yli viisitoistavuotias sekä syyntakeinen.

Eri seksuaalirikoksista tuomittaessa seuraa eri rangaistus. Kun esimerkiksi seksuaalisesta ahdistelusta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi, taas lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä voidaan tuomita vankeuteen vähintään yhdeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi.

Suomen lain mukaan rangaistusta määrättäessä tuomioistuin voi kuitenkin lieventää tai koventaa rangaistusta ottamalla huomioon eri tekijöitä. Tekijän aikaisempaa rikollisuutta voidaan käyttää rangaistuksen koventamisperusteena, jos tekijän aiemmat rikokset ovat lajiltaan samantyyppisiä kuin uudemmat rikokset, ja jos tekijä muuten osoittaa ilmeistä piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä. Tällöin voidaan myös ottaa huomioon mm. aika, joka on kulunut aikaisempien ja uusien rikosten tekemisen välillä.

Kun tuomioistuin ottaa huomioon aikaisemman tuomion rangaistuksen koventamisperusteena, voi se määrätä uuden rikoksen rangaistuksen joko määrältään tai laadultaan kovemmaksi. Rikoksen uusija voidaan näin ollen tuomita esimerkiksi pidempään ehdolliseen vankeusrangaistukseen tai vaihtoehtoisesti ehdottomaan vankeusrangaistukseen ehdollisen sijasta. Aiemmilla tuomioilla voi myös olla vaikutusta nuorisorangaistusta tai menettämysseuraamusta määrättäessä. Rikoksen uusiminen rangaistuksen koventamisperiaatteena ei kuitenkaan ole sääntö jota aina sovellettaisiin tuomioistuimien käytännössä.

Jos sinulla on lisäkysymyksiä eri seksuaalirikoksista tai rikoksen uusimisen merkityksestä, otathan yhteyttä lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa