Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja prostituutio

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikoslain mukaan prostituutio ei ole rikos sinänsä. Rikoslaissa ei ole yleistä seksuaalipalvelujen ostamista ja myymistä koskevaa kieltoa. Rikoslaki asettaa kuitenkin joitakin seksuaalipalvelujen ostamista ja myymistä koskevia rajoituksia.

Alaikäiseltä ei saa koskaan ostaa seksuaalipalveluja. Jos alle kahdeksantoista vuotiaalle antaa korvauksen tai lupaa antaa korvauksen tämän ryhtymisestä sukupuoliyhteyteen tai muuhun seksuaaliseen tekoon, syyllistyy seksuaalipalvelujen ostamiseen nuorelta. Tämä on rikos. Korvauksella ei tarvitse olla taloudellista arvoa, jotta kysymyksessä olisi rangaistava teko.

Seksuaalipalveluja ei saa ostaa myöskään seksikaupan kohteena olevalta henkilöltä. Jos joku antaa tai lupaa antaa välitöntä taloudellista arvoa edustavan korvauksen henkilölle, joka on parituksen, törkeän parituksen, ihmiskaupan tai törkeän ihmiskaupan kohteena ja saa hänet ryhtymään sukupuoliyhteyteen tai siihen rinnastettavaan seksuaaliseen tekoon, on kysymys rikoksesta. Kysymyksessä on rikos silloin, kun tekijällä on ollut syytä epäillä, että uhri on parituksen tai ihmiskaupan kohteena.

Lisäksi on kielletty seksuaalipalvelujen ostaminen ja maksullinen tarjoaminen yleisellä paikalla.

Prostituutiota ei ole säädetty yleisesti rangaistavaksi. Seksuaalipalvelujen ostaminen ja myyminen on sallittua silloin, kun se tapahtuu täysi-ikäisten henkilöiden kesken, täysin vapaaehtoisesti ja yksityisissä tiloissa. Kiellettyä on seksuaalipalvelujen ostaminen alaikäiseltä tai seksikaupan kohteena olevalta henkilöltä sekä seksuaalipalvelujen ostaminen ja myyminen yleisellä paikalla.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa