Minilex - Lakipuhelin

Raiskauksesta rikosilmoitus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Raiskauksesta voi tehdä samoin kuin muista rikoksista rikosilmoituksen myöhemminkin, mutta olisi todella tärkeää, että raiskauksen uhri kykenisi heti tekemään rikosilmoituksen soittamalla yleiseen hätänumeroon (112).

Tekijän kiinnisaamisen kannalta olisi tärkeää, että raiskauksen uhri ei peseytyisi tai vaihtaisi vaatteita rikoksen tapahduttua. Tekijältä on voinut jäädä mahdollisesti vaatteisiin esimerkiksi hiuksia, jotka auttavat poliisia tekijän syyllisyyden todistamisessa.
 

Jos uhri käy lääkärillä ennen rikosilmoituksen tekemistä, on erityisen tärkeää kertoa lääkärille olleensa raiskauksen uhri, jotta lääkäri voi ottaa todistusaineistoa rikoksesta. Poliisi tulee myös aina ohjaamaan lääkärille, minkä vuoksi rikosilmoitus kannattaa tehdä ennen käyntiä lääkärillä, jos siihen kykenee.

On tärkeää, että raiskauksen uhri ei jää yksin. Raiskauksesta uhri saattaa syyttää itseään tai muuten vääristää kuvaa tapahtuneesta rikoksesta. Todellisuus on kuitenkin, että uhrin ihmisoikeutta, eli seksuaalista itsemääräämisoikeutta on loukattu, joka on rangaistavaksi säädetty rikos. Henkistä tukea antaa muun muassa Rikosuhrikeskus ja Raiskauskriisikeskuksesta. Rikosilmoituksen vastaanottava poliisi tai hätäkeskuspäivystäjä pystyy antamaan heti tietoa näistä tukipalveluista.

Raiskauksen syyteoikeus vanhenee kymmenessä vuodessa, ellei sitä ole tehty lapselle, jolloin syyteoikeuden vanheneminen on kaksikymmentä vuotta. Mitä myöhemmin rikosilmoituksen tekee, sitä hankalempi on saada tekijä vastuuseen teostaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa