Minilex - Lakipuhelin

Seksuaalirikosten rangaistukset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikoslaissa säädetään rangaistavaksi tietyt seksuaalirikokset. Seksuaalirikosten rangaistusasteikot, eli se, mitä tietystä teosta voidaan vähintään ja enintään tuomita, ilmenevät rangaistavaksi säädetyn teon rikossäännöksestä.

Raiskaukseen syyllistynyt rikoksentekijä voidaan tuomita vankeusrangaistukseen vähintään yhdeksi ja enintään kuudeksi vuodeksi. Mikäli raiskaus katsotaan kokonaisuutena arvostellen vähemmän vakavaksi, rikoksentekijä tuomitaan vähintään neljän kuukauden ja enintään neljän vuoden vankeuteen. Mikäli teko on kokonaisuutena arvostellen törkeä, tuomitaan tekijä törkeästä raiskauksesta vähintään kahden ja enintään kymmenen vuoden mittaiseen vankeusrangaistukseen.

Pakottaminen seksuaaliseen tekoon on seksuaalirikos, josta voidaan tuomita joko sakkorangaistukseen tai enintään kolmen vuoden vankeuteen. Seksuaalisesta hyväksikäytöstä aiheutuva seuraamus voi olla sakkorangaistus tai maksimissaan neljän vuoden vankeus. Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomitaan ankarampi rangaistus, sillä teosta voidaan tuomita vähintään neljän kuukauden ja enintään kuuden vuoden mittainen vankeusrangaistus. Mikäli tekomuoto on törkeä, on rangaistusasteikko 1-10 vuotta vankeutta. Seksuaaliseen ahdisteluun syyllistynyt rikoksentekijä voidaan tuomita sakkoon tai enimmillään puolen vuoden vankeusrangaistukseen.

Seksikaupan kohteena olevan henkilön hyväksikäytöstä seuraava rangaistus on lain mukaan joko sakkorangaistus tai enintään kuuden kuukauden vankeusrangaistus. Paritusrikoksesta voidaan tuomita sakkoa tai enintään kolmen vuoden pituinen vankeus. Mikäli kyseessä on törkeä paritus, on rangaistusasteikko vähintään neljä kuukautta ja enintään kuusi vuotta vankeutta.

Rikoslaissa säädetään erikseen eräistä lapsiin ja nuoriin kohdistuvista seksuaalirikoksista. Seksuaalipalvelujen ostaminen nuorelta henkilöltä on säädetty rangaistavaksi, ja teosta voidaan tuomita joko sakkorangaistus tai enintään kahden vuoden vankeus. Lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin seuraa lain mukaan joko sakkorangaistus, tai maksimissaan vuoden vankeus. Myös sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta koskevan esityksen seuraaminen on säädetty rangaistavaksi. Tällaisen esityksen seuraamisesta voidaan tuomita lain mukaan sakkoa tai enintään kahden vuoden vankeusrangaistus.

Lähes kaikissa seksuaalirikoksissa teon yritys on säädetty rangaistavaksi.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa