Minilex - Lakipuhelin

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja ikä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jotta seksuaalinen teko täyttäisi lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistön, se on täytynyt tehdä alle 16-vuotiaalle. Kuitenkin, jos teon tekijä on lapsen vanhempi tai vastaava (kuten lapsen biologisen vanhemman avopuoliso), joka asuu lapsen kanssa samassa kodissa, suojaikäraja on 18 vuotta. Huomattavaa on, että vaikka nuori ilmoittaisi iäkseen yli 16 vuotta, hyväksikäytöstä voidaan silti tuomita. Kyse on kokonaisuuden arvioinnista, jossa voidaan ottaa huomioon esimerkiksi nuoren ulkonäkö, käyttäytyminen, ja olosuhteet, joissa nuoreen on tutustuttu.

Lapsen seksuaalisen hyväksikäytön rangaistavuudella ei ole tarkoitus ohjata nuorten käyttäytymistä keskinäisissä sukupuolisuhteissaan. Vaikka suhteen toinen osapuoli olisi alle 16-vuotias, kyse ei ole lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, jos osapuolten välinen kehitys- ja ikäero on pieni. Säännöksellä halutaan suojata lapsia ja nuoria heidän ymmärtämättömyytensä hyväksikäytöltä ja pedofilialta. Siten tasavertaiset sukupuolisuhteet eivät kuulu rangaistavuuden piiriin. 

Yhdynnän osalta rikoksen vakavuuden arvioinnin lähtökohta on, että mitä nuorempi uhri on, sitä vakavampi rikos on. Arviointi on aina tapauskohtaista: esimerkiksi pornografisen kuvan näyttäminen lähellä suojaikärajaa olevalle nuorelle voi olla nuoren kehitykselle vahingollisempaa kuin saman kuvan näyttäminen hyvin pienelle lapselle, joka ei pysty ymmärtämään sen merkitystä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]