Minilex - Lakipuhelin

Seksuaalinen hyväksikäyttö ja sen rajat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Seksuaalisen hyväksikäytön rangaistavuudella ei ole tarkoitus kieltää kaikkia sukupuolisuhteita eri asemassa olevien välillä. Missä sen rajat menevät?

Pykälän tarkoittamalla aseman hyväksikäyttämisellä tarkoitetaan esimerkiksi, että tekijä on nimenomaisesti vedonnut asemansa tuomiin mahdollisuuksiin vaikuttaa toisen olosuhteisiin tai antanut ymmärtää tällaisen vaikuttamismahdollisuuden olevan olemassa ja sen avulla vaikuttanut toisen päätökseen seksuaaliseen tekoon ryhtymisestä. Kyseessä voi olla vihje joistakin eduista, joita kohteena olevalla henkilöllä olisi odotettavana, jos hän suostuu seksuaalisuhteeseen. Kohteena olevan henkilön kypsyys ja ikä vaikuttavat sen arviointiin, millaista menettelyä on pidettävä hyväksikäyttönä ja milloin taas on kysymys tasavertaisessa tilanteessa syntyneestä seksuaalisuhteesta. Pykälä ei edellytä toisen pakottamista. Seksuaalinen teko voi tapahtua kokonaan vastustuksettakin, mutta kysymys voi silti olla seksuaalisesta hyväksikäytöstä. 

Säännöksen soveltaminen edellyttää kuitenkin tekijän taivuttaneen toista. Taivuttamista arvioidaan tapauskohtaisesti. Esimerkiksi hoitajan suostutellessa suljetussa laitoksessa hoidettavana olevaa sukupuolisuhteeseen ryhtymiseen taivuttamisen kynnys voi ylittyä hyvin varhaisessa vaiheessa. Kun tekijä käyttää hyväkseen sitä, että teon kohteena oleva henkilö joko alisteisen asemansa tai puolustuskyvyttömyytensä johdosta ei kykene tekijän kanssa tasavertaisesti päättämään osallistumisesta seksuaaliseen tekoon, on kyse seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]