Minilex - Lakipuhelin

Raiskaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Raiskauksessa toinen pakotetaan sukupuoliyhteyteen käyttämällä henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai uhkaamalla käyttää sellaista väkivaltaa. Raiskauksesta tuomitaan myös se, joka käyttämällä hyväkseen sitä, että toinen tiedottomuuden, sairauden, vammaisuuden, pelkotilan tai muun avuttoman tilan takia on kykenemätön puolustamaan itseään tai muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan, on sukupuoliyhteydessä hänen kanssaan. Koostetusti; raiskaus on väkivallalla, tai sen uhalla toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaava teko.

Näin ollen, esimerkiksi sukupuoliyhteydessä oleminen henkilön kanssa, joka on alkoholin vaikutuksesta tiedottomassa tilassa eikä pysty ilmaisemaan tahtoaan tai puolustamaan itseään, voidaan tietyissä tapauksissa katsoa raiskaukseksi. Raiskauksen tunnusmerkkinä on sukupuoliyhteys. Mikäli sukupuoliyhteyttä ei ole tapahtunut, voi kyseessä olla raiskauksen sijasta jokin muu rikos, kuten pakottaminen seksuaaliseen tekoon.

Väkivallalla uhkaamisen ei tarvitse kohdistua suoraan uhriin, vaan myös esimerkiksi uhrin läheisiin kohdistuva uhkaaminen katsotaan pakottamiseksi. Väkivallan vakavuutta ja uhkauksen todenmukaisuutta arvioidaan subjektiivisesti, eli kuinka uhri olisi voinut puolustautua väkivaltaa vastaan tai uskoa uhkauksen todennäköiseksi. Uhrin herkkyydellä on siis merkitystä siten, miten hän on asian käsittänyt. Mikäli uhkaus ei ole järkeenkäypä tai käytetty väkivalta ei uhrin ominaisuuksien takia ole edes vähäistä, ei raiskausta ole tapahtunut, mutta yritys saattaa olla kyseessä.

Mikäli uhkauksen vähäisyys taikka muut rikokseen liittyvät seikat ovat kokonaisuutena arvostellen vähemmän vakavia kuin edellä mainitut teot tai sukupuoliyhteyteen pakotetaan muulla kuin väkivallalla uhkaamisella, rikoksentekijä on tuomittava vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi. Lisäksi raiskaus voi olla kokonaisuutena arvostellen törkeä, jolloin tekijä syyllistyy törkeään raiskaukseen tiettyjen edellytysten täyttyessä.

Raiskauksesta voidaan tuomita vähintään 1 vuoden ja enintään 6 vuoden vankeusrangaistukseen.

Raiskauksen yritys on myös rangaistavaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa