Minilex - Lakipuhelin

Seksuaalisen hyväksikäytön yritys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mikäli seksuaalinen hyväksikäyttö jää yritykseksi, eli tekoa ei saada tehtyä loppuun asti, on se silti rangaistavaa. Rangaistuksen määräämiseen käytetään kuitenkin alennettua asteikkoa, eli kun täytetystä seksuaalisesta hyväksikäytöstä voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään neljäksi vuodeksi, voidaan yritykseksi jääneestä seksuaalisesta hyväksikäytöstä määrätä sakkoa, tai enintään kolme vuotta vankeutta.

Seksuaalinen hyväksikäyttö nähdään jääneen yritykseksi silloin, kun tekijä on aloittanut rikoksen tekemisen, ja on syntynyt vaara rikoksen syntymisestä. Rikoksen tekeminen on jäänyt yritykseksi siten, ettei rikosta voitu täyttää jostain syystä, tai niin sanotuista satunnaisista syistä teko on jäänyt yrityksen asteelle. Tämä tarkoittaa käytännössä, että uhri tekisi niin suurta vastarintaa, ettei teko tule täytetyksi. Tai toisena esimerkkinä joku ulkopuolinen keskeyttää teon. Kun kyseessä on ulkopuolinen, joka estää toiminnalla tai läsnäolollaan teon, voidaan puhua satunnaisista syistä.

Epämääräistä vihjausta ei kuitenkaan vielä lueta seksuaalisen hyväksikäytön yritykseksi, koska siitä puuttuu rikoksen konkreettinen aloittaminen, eikä ole vielä syntynyt vaaraakaan rikoksen täyttymisestä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa