Minilex - Lakipuhelin

Seksuaalisen hyväksikäytön korvaukset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomittu on velvollinen korvaamaan aiheuttamansa vahingon. Korvaus perustuu loukkauksen aiheuttamaan kärsimykseen. Myös mahdollinen henkilövahinko on peruste korvaukselle.

Henkilövahinkoasiain neuvottelukunnan suositus korvaukseksi seksuaalisesta hyväksikäytöstä on 800 eurosta 5 000 euroon asti. Jos kyse on pelkästään seksuaalisesta teosta, johon ei liity kärsimystä lisääviä piirteitä, suositellaan korvaukseksi 800 - 2000 euroa. Jos seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyy sukupuoliyhteys, tai jos teko on erityisen nöyryyttävä, on korvaussuositus 2000 - 5000 euroa.

Seksuaalinen hyväksikäyttö ei perustu uhkaukseen tai väkivaltaan, kuten esimerkiksi raiskaus. Siitä huolimatta teon sisältö on samankaltainen, mikä näkyy korvaussuositusten suuruudessa. Tuomioistuin arvioi sopivan korvauksen kuitenkin aina tapauskohtaisen kokonaisuuden perusteella, eikä se harkinnassaan ole sidottu suositeltuihin korvauksiin. Korvauksen määrää arvioitaessa voidaan ottaa huomioon esimerkiksi hyväksikäytön sisältö ja sen teko-olosuhteet.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa