Minilex - Lakipuhelin

Seksuaalirikos ja siihen liittyvät ikärajat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Seksuaalirikoksiin luetaan monia eri rangaistavia rikoksia, jotka loukkaavat toisen ihmisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja joille on yhteistä niiden seksuaalinen luonne. Seksuaalirikoksen uhrin iästä riippuen on kyseessä eri seksuaalirikos. Rikoksentekijän ikä voi taas mahdollisesti vaikuttaa tekijän rikosvastuuseen.

Seksuaalirikoksiin luetaan toisen ihmisen seksuaalista itsemääräämisvaltaa eri asteisesti loukkaavat seksuaaliset teot. Seksuaalirikoksen uhrin ikä määrittää usein, mistä seksuaalirikoksesta on kyse.

Kun seksuaalirikoksen uhri on alle viisitoistavuotias, voi kyseessä olla lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö.

Kun seksuaalisen hyväksikäytön kohteena on alle kahdeksantoistavuotias nuori, on kyseessä seksuaalinen hyväksikäyttö.

Kun taas saman kaltainen seksuaalinen teko on kyseessä, ja uhri on yli kahdeksantoistavuotias, voi kyseessä olla joko raiskaus tai pakottaminen seksuaaliseen tekoon.

Näin ollen seksuaalirikoksen uhrin ikä vaikuttaa sovellettavaan lakiin.

Rikoksentekijän ikä voi vaikuttaa tekijän rikosvastuuseen ja rikoksesta tuomittavaan rangaistukseen. Suomessa rikosvastuun ikä on viisitoista vuotta. Näin ollen alle viisitoistavuotiaat rikoksentekijät eivät joudu tuomioistuimen eteen eivätkä rangaistaviksi, vaan lastensuojeluviranomaiset huolehtivat vahingonkorvaus- ja muun mahdollisen vastuun toimeenpanosta. Yli viisitoistavuotiaat, alle kahdeksantoistavuotiaat rikoksentekijät joutuvat vastuuseen oikeudenkäynnissä, mutta rangaistuksen määrä on korkeintaan 3/4 siitä rangaistuksesta, johon täysi-ikäinen rikoksentekijä samassa tilanteessa tuomittaisiin. Alle kahdeksantoistavuotiaana tehdystä rikoksesta voidaan myös tuomita 4-12 kuukauden nuorisorangaistus, jota ei suoriteta rangaistuslaitoksessa vaan valvonnan alaisena tekemällä erilaisia tehtäviä, ohjelmia ja mahdollista työntekoa.

Seksuaalirikoksen asianosaisen ikä voi myös vaikuttaa oikeudenkäynnin julkisuuteen. Pääasiassa oikeudenkäynnin käsittelyt ovat suullisia ja julkisia. Kuitenkin siinä tapauksessa, että rikoksesta syytetty on alle kahdeksantoistavuotias, ja suljettu käsittely ei olisi vastoin erittäin tärkeää yleistä etua, voidaan oikeudenkäynti toimittaa suljetusti. Suljettu oikeudenkäynti voidaan toimittaa myös silloin, kun asiassa kuullaan alle viisitoistavuotiasta henkilöä.

Seksuaalirikosten osalta uhrin sekä rikoksentekijän ikä voi vaikuttaa näin ollen siihen, mistä rikoksesta on kyse, rikoksesta tuomittavuuteen sekä rangaistavuuteen, sekä itse oikeudenkäyntiin. Jos sinulla on lisäkysymyksiä ikärajoista seksuaalirikoksiin liittyen, otathan yhteyttä lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa