Minilex - Lakipuhelin

Seksuaalirikoksen määritelmä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Seksuaalirikokselle ei ole Suomen lainsäädännössä yksittäistä määritelmää, vaan niihin luetaan monia eri rikoksia. Seksuaalirikoksiksi luetaan rikokset, joille on yhteistä niiden seksuaalinen luonne, ja jotka mahdollisesti rikkovat toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Seksuaalirikoksia ovat Suomen rikoslain mukaan raiskaus, pakottaminen seksuaaliseen tekoon, seksuaalinen hyväksikäyttö ja seksuaalinen ahdistelu, lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, seksikaupan kohteena olevan henkilön hyväksikäyttö, seksuaalipalvelujen osto nuorelta, lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin, lasta koskevan seksuaalisen esityksen seuraaminen, sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapito, sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittäminen, sukupuolisiveellisyyttä loukkaava markkinointi, sukupuolisiveellisyyden julkinen loukkaaminen, sukupuoliyhteys lähisukulaisen kanssa sekä ihmiskauppa.

Seksuaalirikoksille keskeinen määritelmä on seksuaalinen teko, jolla tarkoitetaan tekoa, jolla tavoitellaan seksuaalista kiihotusta tai tyydytystä, ja joka on tekijä, kohteena oleva henkilö ja teko-olosuhteet huomioon ottaen seksuaalisesti olennainen. Jokainen seksuaalirikos sisältää omaan tunnusmerkistöönsä olennaiset määritelmät. Määritelmät kehittyvät yhteiskunnan sekä sen arvojen muuttuessa, ja niitä kehitetään laissa, oikeuskäytännössä tuomioistuimissa sekä oikeuskirjallisuudessa.

Lisätietoja eri seksuaalirikoksille olennaisista määritelmistä voit kysyä lakimieheltä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa