Minilex - Lakipuhelin

Seksuaalinen hyväksikäyttö työpaikalla

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikoslain seksuaalirikoksia koskevan 20 luvun 5 §:n mukaan seksuaalinen hyväksikäyttö on jonkun taivuttamista tämän seksuaalista itsemääräämisoikeutta olennaisesti loukkaavaan tekoon omaa hallitsevaa asemaa hyödyntämällä. Säännöksessä on eritelty neljä erilaista hallitsevaa asemaa, mihin seksuaalinen hyväksikäyttö voi perustua. 

Neljäs niistä koskee henkilön erityistä riippuvuutta toisesta. Riippuvuussuhteen luonnetta ei ole rajattu, ja siten esimerkiksi suhde työntekijän ja hänen työsuhteensa jatkuvuudesta päättävän välillä voi olla tällainen riippuvuus. Rangaistavuus edellyttää, että erityistä riippuvuussuhdetta käytetään törkeästi väärin. Tällä viitataan siihen, että sukupuoliyhteyteen tai seksuaaliseen tekoon taivuttamisessa käytetään hyvin voimakasta puuttumista riippuvuuden perusteena olevaan seikkaan. Esimerkiksi viittaaminen työsuhteen jatkuvuuden vaarantumiseen, jos toinen ei suostu seksuaalisuhteeseen, on törkeämpää kuin vihjaaminen johonkin työsuhteen kannalta vähäisempään muutokseen, kuten siirtämiseen ikävämpiin tehtäviin. Törkeyteen vaikuttaa myös se, kuinka todennäköinen olosuhteiden muutoksen annetaan ymmärtää olevan.

Tällainen seksuaalinen hyväksikäyttö on rangaistavaa. Työsuhdetta ei saa laillisesti katkaista tai muuttaa sillä perusteella, että työntekijä ei suostu seksuaaliseen tekoon. Ota yhteyttä lakimiehiimme, jos uskot asemasi huonontuneen työpaikalla tai tulleesi irtisanotuksi siksi, että kieltäydyit seksuaalisesta teosta.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa