Minilex - Lakipuhelin

Seksuaalinen hyväksikäyttö netissä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Henkilö, joka asemaansa hyväksi käyttäen taivuttaa tai alistaa seksuaalista itsemääräämisoikeutta olennaisesti loukkaavaan seksuaaliseen tekoon 1) alle 18-vuotiaan, joka on hänen valvonnassaan, esimerkiksi koulussa, 2) alle 18-vuotiaan, jonka kypsymättömyyttä hän käyttää väärin, 3) potilaan tai hoidettavana olevan henkilön, jonka puolustautumiskyky on heikentynyt tai 4) hänestä riippuvaisen henkilön, jonka riippuvuutta hän käyttää väärin, syyllistyy seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Säännöksen tarkoittama seksuaalinen teko voidaan tehdä myös internetissä. Seksuaalisella teolla tarkoitetaan tekoa, jolla tavoitellaan seksuaalista kiihotusta tai tyydytystä ja joka olosuhteet huomioon ottaen on olennaisesti seksuaalinen. Seksuaalisen itsemääräämisoikeuden kannalta olennaisille teoille on kuitenkin yleensä ominaista, että ne sisältävät myös puuttumisen toisen ruumiilliseen koskemattomuuteen. Henkilön seksuaalista itsemääräämisoikeutta tuskin siis voi loukata olennaisesti internetin välityksellä, jos siihen ei liity henkilön koskemattomuuteen tai vapauteen puuttumista, esimerkiksi pakottamalla häntä katselemaan pornografiaa. 

Rikoslain tarkoittama seksuaalinen hyväksikäyttö ei siis voi tapahtua netissä, mutta kyseessä voi olla jokin muu seksuaalirikos.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa