Minilex - Lakipuhelin

Seksuaalinen hyväksikäyttö ja rikosilmoitus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Seksuaalinen hyväksikäytön tunnusmerkit on määritelty rikoslaissa ja se on myös määritelty rikokseksi. Lyhyesti kuvattuna seksuaalinen hyväksikäyttö on toimintaa, jossa suorittaja asemaansa hyväksikäyttäen taivuttaa uhrinsa sukupuoliyhteyteen tai ryhtymään muuhun seksuaalista itsemääräämisoikeutta olennaisesti loukkaavaan seksuaaliseen tekoon tai alistumaan sellaisen teon kohteeksi.

Seksuaalisesta hyväksikäytöstä tai sen epäilystä täytyy ilmoittaa poliisille. Mitä nopeammin ilmoitus tehdään, sitä helpompi poliisin on selvittää se. Ilmoituksen voi tehdä rikospaikalle saapuneelle poliisipartiolle, menemällä poliisiasemalle tai puhelimitse, sähköpostilla tai faksilla. Seksuaalista väkivaltaa kokeneen olisi hyvä mennä lääkäriin pikimmiten ja välttää peseytymistä ja vaatteiden vaihtoa siihen asti. Lääkärissä käynti on erittäin tärkeää, sillä lääkärintodistusta voidaan tarvita oikeudenkäynnissä tai haettaessa korvauksia esimerkiksi vakuutusyhtiöltä tai Valtiokonttorista.

Lastensuojelulain mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon, opetustoimen, nuorisotoimen, poliisitoimen ja seurakunnan palveluksessa tai luottamustoimessa toimivilla on velvollisuus tehdä lapseen kohdistuvasta seksuaalirikosepäilystä rikosilmoitus ja lastensuojeluilmoitus.

Poliisi kirjaa rikosilmoitukseen tapahtumien kulun sekä asianosaisten ja mahdollisten todistajien henkilötiedot. Ilmoituksen liitteeksi on mahdollista laittaa tapahtumiin liittyvää muuta materiaalia esimerkiksi tulostettuja sähköpostiviestejä tai kuvia.

Rikosilmoitus liitetään myöhemmin esitutkintapöytäkirjaan, joka menee nähtäväksi myös rikoksen tekijälle. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa