Minilex - Lakipuhelin

Seksuaalinen hyväksikäyttö ja prostituutio

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Seksuaalinen hyväksikäyttö on rikoslain 20 luvun 5 §:n mukaan rikos. Prostituutio ei ole rikos, mutta monet siihen liittyvät ilmiöt ovat. Seksuaalipalvelujen ostaminen ja maksullinen tarjoaminen yleisellä paikalla on kielletty järjestyslain mukaan. Kiellon rikkomisesta voidaan määrätä rikesakko. 

Rikoslaissa on useita rikoksia, joilla on yhteys prostituutioon. Rikoslain 20 luvun 8 §:n mukaan seksikaupan kohteena olevan henkilön hyväksikäyttö on kielletty. Seksikauppa käsittää parituksen ja ihmiskaupan. Hyväksikäytöllä tarkoitetaan henkilön saamista ryhtymään seksuaaliseen tekoon lupaamalla tälle taloudellinen korvaus siitä. Korvauksen lupaajan ei tarvitse olla sama henkilö kuin siitä hyötyvän. Rikoksesta voidaan tuomita sakosta kuuteen kuukauteen vankeutta. Pykälän tarkoittama hyväksikäyttö ei ole sama asia kuin hyväksikäyttö seksuaalisen hyväksikäytön tarkoituksessa, missä kyse on oman aseman hyväksikäytöstä sille alisteisen taivuttamiseen seksuaaliseen tekoon. 

Rikoslain 20 luvun 8 a §:n mukaan seksuaalipalvelujen ostaminen nuorelta on kielletty. Kyse on alle 18-vuotiaan saamisesta ryhtymään johonkin seksuaaliseen tekoon lupaamalla tälle korvaus siitä, eikä korvauksen lupaajan tarvitse olla sama henkilö kuin siitä hyötyvän. Rikoksesta voidaan tuomita sakosta kahteen vuoteen vankeutta. Jos teko täyttää sekä 8 §:n että 8 a §:n tunnusmerkistöt, teon rangaistavuus perustuu 8 a §:ään. Ostaessa seksuaalipalveluja nuorelta niistä luvattavan korvauksen ei tarvitse olla taloudellinen, joten säännöksen soveltamisala on tältä osin laajempi. 

Rikoslain 20 luvun 9 §:n mukaan paritus on kielletty. Paritus on taloudellisen hyödyn hankkimista jonkun tekemästä seksuaalisesta teosta. Se koskee esimerkiksi tilojen järjestämistä, yhteystietojen välittämistä ja jonkun viettelemistä seksuaalisen teon tekemiseen, mutta jonkun tekemän seksuaalisen teon taloudellinen hyväksikäyttö riittää paritukseksi. Parituksesta voidaan tuomita sakosta kolmeen vuoteen vankeutta. Törkeästä parituksesta, missä 1) parituksella tavoitellaan suurta taloudellista hyötyä, 2) paritus tehdään erityisen suunnitelmallisesti tai 3) paritus kohdistetaan alle 18-vuotiaaseen, voidaan tuomita neljästä kuukaudesta kuuteen vuoteen vankeutta. 

Prostituutio ei siis ole yleisesti ottaen rikos, mutta moni seksuaalirikos on yhteydessä prostituutioon. Seksuaalinen hyväksikäyttö ei kuitenkaan ole yhteydessä prostituutioon. 

 

 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa