Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja seksuaalinen häirintä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Seksuaalisella häirinnällä tarkoitetaan yleensä toisen lähestymistä seksuaalisella tavalla, vastoin hänen tahtoaan. Seksuaalinen häirintä voi tarkoittaa fyysistä lähestymistä, mutta seksuaalinen häirintä voi olla myös muunlaista ei-toivottua huomiota. Seksuaalinen häirintä voi tarkoittaa halventavaa puhetta toisen sukupuolesta, erilaiset vihjailut, seksuaalisesti värittyneet vitsit tai vartaloa tai yksityiselämää koskevat puheet tai kysymykset. Seksuaalinen häirintä voi siis olla sekä verbaalista että fyysistä.

Suomen rikoslaki ei sisällä seksuaalisen häirinnän kriminalisointia. Rikoslaissa kiellettyä on seksuaalinen ahdistelu. Rikoslaki kieltää toisen koskettelun tavalla, joka loukkaa toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Seksuaalinen häirinnän ei kuitenkaan voida katsoa olevan sallittua. Seksuaaliseen häirintään voidaan puuttua yhdenvertaisuuslain nojalla. Yhdenvertaisuuslain mukaan henkilön ihmisarvoa loukkaava käyttäytyminen on häirintää, mikäli loukkaava käyttäytyminen liittyy esimerkiksi toisen sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen. Säännös koskee juurikin seksuaalista häirintää. Esimerkiksi vihjailevat puheet, jotka koskevat toisen vartaloa ja joilla luodaan halventava tai uhkaava ilmapiiri ovat häirintää. Yhdenvertaisuuslaki asettaa myös työnantajalle velvollisuuden puuttua työpaikalla ilmenevään häirintään. Mikäli työnantaja ei puutu häirintään on kyse syrjinnästä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa