Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja netti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Internetissä tapahtuvien rikosten määrä on viime vuosina lisääntynyt. Suomen rikoslakia on tämän vuoksi kehitetty niin, että tiettyjä rikoksia koskevia säännöksiä sovelletaan myös silloin, kun ne tehdään netissä. Esimerkiksi kunnianloukkaukseen on mahdollista syyllistyä myös netissä. Rikoslakiin on myös lisätty erityisesti netissä tehtäviä rikosnimikkeitä, kuten datavahingonteko.

Lainsäätäjä on Suomessa kehittänyt rikoslakia vastaamaan internetin käytön laajenemiseen ja siitä seurauksena kehittyviin rikoksentekotapoihin. Rikoslaissa on tänä päivänä erityisesti netissä tehtäviä rikoksia vastaavat määritelmät ja kiellot rangaistuksen uhalla. Uusia, erityisesti netissä tehtäviä rikoksia, jotka kielletään rangaistuksen uhalla rikoslaissa, ovat esimerkiksi datavahingonteko, viestintäsalaisuuden loukkaus, tietomurto, tietojärjestelmän- ja tietoliikenteen häirintä, sekä suojauksen purkujärjestelmärikos. Osasta näistä rikoksista on olemassa myös lievä sekä törkeä tekomuoto. Datavahingonteko on esimerkiksi kyseessä, kun joku oikeudettomasti hävittää, turmelee, kätkee, vahingoittaa, muuttaa, saattaa käyttökelvottomaksi tai salaa tietovälineelle tallennetun tiedon tai muun tallennuksen tai tietojärjestelmässä olevan datan vahingoittaakseen toista. Datavahingonteosta voidaan tuomita sakkoon tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Osa rikoksista voidaan puolestaan myös tehdä netissä, ja niiden edellytyksiä on näin ollen laajennettu sisältämään tilanteet, joissa rikos tehdään internetin välityksellä. Esimerkiksi petos ja kunnianloukkaus ovat tällaisia rikoksia. Jos henkilö esimerkiksi ottaa haltuunsa toisen henkilön virtuaaliomaisuutta, jota ei Suomen lain mukaan lueta fyysiseksi, irtaimeksi omaisuudeksi, ja jota ei näin ollen voida varastaa, syyllistyy henkilö kuitenkin rikokseen. Tässä tilanteessa sopiva rikosnimike on varkauden sijasta petos, josta voidaan tuomita sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta. Kunnianloukkauksesta voidaan puolestaan tuomita esimerkiksi henkilö, joka levittää toisesta halventavia kuvia sosiaalisessa mediassa.

Laki on kuitenkin saattanut muuttua, tarkistathan siis ajankohtaisen lain esimerkiksi lakimieheltä. Jos sinulla on lisäkysymyksiä, voit myös esimerkiksi soittaa lakipuhelimeen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa