Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja rangaistusasteikko

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomen voimassa olevan rikoslain mukaan laissa määritellystä teosta määrätään rangaistus noudattaen rikoksesta säädettyä rangaistusasteikkoa. Rangaistusasteikko muodostaa rajat sille, mitä tietystä teosta vähintään voidaan tuomita, ja mikä on rangaistuksen maksimi.

Rangaistuksen määrääminen tapahtuu sillä tavoin, että ensin määritellään rangaistuslaji sekä rangaistusasteikko, jolta rangaistus mitataan. Tekoon sovellettava rangaistusasteikko ilmenee asianomaisesta rikossäännöksestä. Rangaistus mitataan laista ilmenevän asteikon mukaisesti.

Esimerkki

”Joka tekee toiselle ruumiillista väkivaltaa taikka tällaista väkivaltaa tekemättä vahingoittaa toisen terveyttä, aiheuttaa toiselle kipua tai saattaa toisen tiedottomaan tai muuhun vastaavaan tilaan, on tuomittava pahoinpitelystä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.”

Pahoinpitelyn rangaistusasteikko on määritelty edellä mainitussa lain säännöksessä. Pahoinpitelyn rangaistus mitataan siten, että sakko on teosta seuraava minimirangaistus, ja kahden vuoden vankeus maksimirangaistus. Törkeässä tekomuodossa, eli törkeässä pahoinpitelyssä rangaistusasteikko on 1-10 vuotta vankeutta.

Rangaistusasteikkoa voidaan muuttaa joko lievemmäksi tai kovemmaksi, mikäli käsillä on rangaistuksen lieventämis- tai koventamisperuste. Laissa säädetystä rangaistusasteikosta voidaan poiketa myös kohtuullisuussyistä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]