Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja elinkautinen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vankeusrangaistus voidaan tuomita joko määräaikaisena tai elinkautisena. Määräaikainen vankeusrangaistus on yleisin vankeusrangaistuksen muoto, ja se voidaan tuomita joko ehdottomana tai ehdonalaisena. Määräaikaisen vankeusrangaistuksen vähimmäispituus on 14 päivää ja enimmäispituus 15 vuotta. Elinkautiselle vankeusrangaistukselle ei ole laissa säädetty enimmäispituutta.

Elinkautinen vankeusrangaistus on ankarin rikosoikeudellinen seuraamus. Siihen voidaan tuomita ainoastaan kaikkein vakavimmista ja törkeimmistä rikoksista.

Onko elinkautinen vankeusrangaistus eliniän kestävä?

Elinkautiselle vankeusrangaistukselle ei ole säädetty enimmäispituutta. Kuitenkin, kun vankeusrangaistusta on kulunut vähintään 12 vuotta, voidaan elinkautiseen vankeuteen tuomittu päästää ehdonalaiseen vapauteen. Jos elinkautiseen vankeuteen johtanut rikos on tehty alle 21-vuotiaana, on tämä vähimmäisaika 10 vuotta. Tämän jälkeen elinkautiseen tuomittu voi hakea Helsingin hovioikeudelta ehdonalaiseen vapauteen pääsyä.

Ehdonalaiseen vapauteen pääsy ei kuitenkaan ole automaattinen sen jälkeen, kun vankeusrangaistusta on suoritettu 12 vuotta. Harkittaessa kysymystä ehdonalaisesta vapaudesta kiinnitetään huomiota elinkautisen rikoksen tai rikosten laatuun, muuhun mahdolliseen rikollisuuteen, vankila-aikaiseen käyttäytymiseen ja rangaistusajan suunnitelmaan. Vaikutusta on myös elinkautiseen tuomitun vangin sitoutumisella mahdolliseen lääkehoitoon ja muihin tukitoimiin, joiden tarkoituksena on auttaa sopeutumaan yhteiskuntaan ja rikoksettomaan elämään. Jos päätös ehdonalaiseen vapauteen pääsystä on kielteinen, on kysymys otettava uudelleen harkittavaksi vähintään vuoden välein. Ennen ehdonalaiseen vapauteen pääsyä elinkautiseen tuomittu vanki voidaan sijoittaa valvottuun koevapauteen.

Kun elinkautiseen tuomittu vanki pääsee ehdonalaiseen vapauteen, alkaa koeaika. Koeaika ja jäännösrangaistuksen pituus ovat kolme vuotta.

Elinkautinen vankeusrangaistus ei siis välttämättä tarkoita eliniän pituista vankeutta. Useimmiten henkilö pääsee ehdonalaiseen vapauteen jossain vaiheessa vankeusrangaistustaan, mutta aikaisintaan siis 12 vuoden vankeusrangaistuksen suorittamisen jälkeen. Ehdonalaisen vapautumisen ohella on myös toinen, lähinnä teoreettinen, mahdollisuus vapautua elinkautisesta vankeudesta: Tasavallan presidentti voi armahtaa elinkautiseen vankeusrangaistukseen tuomitun.

Mistä teoista elinkautinen vankeusrangaistus voidaan määrätä?

Elinkautinen vankeusrangaistus voidaan tuomita kaikkein vakavimmista ja törkeimmistä rikoksista. Yleisin rikos, josta tuomitaan elinkautinen vankeusrangaistus, on murha. Muita rikoksia, joista elinkautinen vankeusrangaistus on mahdollinen seuraamus, ovat esimerkiksi eräät sotarikokset, törkeä maanpetos, törkeä valtiopetos ja eräät terrorismirikokset.

Syyteoikeus rikoksesta, josta ankarin rangaistus on elinkausi vankeutta, ei vanhene. Rangaistuksen täytäntöönpantavuus ei myöskään raukea.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Elinkautinen vankeusrangaistus on kaikkein ankarin rikosoikeudellinen seuraamus Suomen lainsäädännössä

- Elinkautisesta vankeudesta voi vapautua ehdonalaiseen vapauteen ja Tasavallan Presidentin armahduksen kautta

Varoitukset

- Elinkautisesta vankeudesta ei voi päästä ehdonalaiseen vapauteen, ennen kuin vankeusrangaistusta on suoritettu vähintään 12 vuotta. Alle 21-vuotiaiden rikoksentekijöiden kohdalla tämä aika on 10 vuotta

- Syyteoikeus rikoksesta, josta säädetty ankarin rangaistus on elinkausi vankeutta, ei vanhene koskaan

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]