Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja syyteoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Syyteoikeudesta ei säädetä rikoslaissa vaan laissa oikeudenkäynnistä rikosasioissa. Laki erottaa toisistaan virallisen syytteen alaiset rikokset ja asianomistajarikokset. Syyttäjän ensisijainen syyteoikeus koskee kuitenkin paitsi virallisen syytteen alaisia rikoksia myös asianomistajarikoksia.

Kun kysymys on virallisen syytteen alaisesta rikoksesta, syyttäjän on nostettava syyte syytekynnyksen ylittyessä. Jos kysymys on asianomistajarikoksesta, syyttäjä saa nostaa rikoksesta syytteen vain, jos asianomistaja on ilmoittanut rikoksen syytteeseen pantavaksi. Syyttäjällä on oikeus nostaa asianomistajarikoksesta syyte ilman asianomistajan syyttämispyyntöä vain laissa säädetyissä rajatuissa tilanteissa. Syyttäjällä on ensisijainen syyteoikeus, oli kysymys sitten virallisen syytteen alaisesta rikoksesta tai asianomistajarikoksesta. Tämä tarkoittaa sitä, että asianomistajalla ei ole oikeutta nostaa rikoksesta syytettä itse.

Asianomistajalla on ainoastaan toissijainen syyteoikeus. Asianomistajalla on oikeus nostaa rikoksesta syyte, jos syyttäjä on päättänyt jättää syytteen nostamatta. Asianomistajalla on oikeus nostaa syyte myös tilanteessa, jossa esitutkintaa ei toimiteta tai se keskeytetään tai lopetetaan esitutkintaviranomaisen tai syyttäjän päätöksellä. Lisäksi asianomistaja voi nostaa rikoksesta itse syytteen tilanteessa, jossa esitutkintatoimenpiteiden suorittamista on siirretty tutkinnanjohtajan päätöksellä. Jokaisella asianomistajalla on oikeus käyttää tätä toissijaista syyteoikeuttaan.

Asianomistajalla on ensisijainen syyteoikeus eli oikeus nostaa syyte syyttäjän toimenpiteistä riippumatta vain, kun kysymys on väärästä ilmiannosta. Henkilö, jota on syytetty rikoksesta tai jota vastaan on tehty syyttämispyyntö, saa nostaa syytteen väärästä ilmiannosta itse. Hänen ei siis tarvitse jäädä odottamaan sitä, päättääkö syyttäjä nostaa syytteen vai ei.

Asianomistajan on syytä olla varovainen, ettei hän menetä syyteoikeuttaan. Asianomistajalla on oikeus ottaa ajaakseen syyte, jonka syyttäjä tai toinen asianomistaja on peruuttanut. Jos asianomistaja ei ota syytettä ajaakseen, hän menettää syyteoikeutensa. Jos asianomistaja peruuttaa syyttämispyyntönsä, hänellä ei ole oikeutta esittää uutta syyttämispyyntöä asiassa. Jos asianomistaja peruuttaa syytteensä tai luopuu syytteen nostamisesta tai ajamisesta, menettää hän syyteoikeutensa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]