Minilex - Lakipuhelin

Aviorikos Suomen rikoslaissa

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Aviorikoksella tarkoitetaan tyypillisesti sitä, kun avioliitossa elävä henkilö on sukupuoliyhteydessä toisen henkilön kuin oman aviopuolisonsa kanssa. Tätä voidaan kutsua myös huorinteoksi. Joissakin maailman valtioissa aviorikos on rangaistava teko rikoslain mukaan, näin on esimerkiksi Iranissa ja Meksikossa. Suomessa aviorikos ei enää ole kriminalisoitu rikoslaissa eli siitä ei voida rangaista. Aviorikos poistettiin rikoslaista vuonna 1948.

Ennen vuotta 1926 Suomen rikoslaissa oli oma lukunsa aviorikoksista, jossa rangaistavaksi oli säädetty kaikki seksuaaliset teot avioliiton ulkopuolella sekä lisäksi tilanteet, joissa henkilöt solmivat avioliiton tai kihlauksen useamman kuin yhden henkilön kanssa. Rangaistukseksi aviorikoksista saattoi saada jopa vankeutta. Vuonna 1926 rikoslaista poistettiin rangaistavana tekona naimattomien välinen sukupuoliyhteys, mutta naimisissa olevien aviorikos säilyi rikoksena vuoteen 1948 asti. Tämän jälkeen aviorikos dekriminalisoitiin eli rikossäännös aviorikoksen osalta kumottiin, sillä sen katsottiin olevan vanhanaikainen.

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »On lisäksi huomattava, että aviorikoksella on ollut aiemmin merkitystä myös avioliiton purkamisen perusteena. Tämä kuitenkin poistettiin avioeroperusteena avioliittolaista vuonna 1987. Nykyään siis sillä, onko avioliiton ulkopuolisia suhteita harjoitettu, ei ole merkitystä avioeroon tuomitsemisessa. Aviorikoksilla ei siis ole oikeudellista merkitystä Suomessa, sillä siitä ei rangaista rikoksena eikä se vaikuta oikeudellisesti myöskään avioerotilanteessa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa