Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja rikoskumppanuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomen rikoslain osallisuutta käsittelevässä luvussa säädetään rikoskumppanuudesta. Rikoskumppanuudella tarkoitetaan sitä, kun kaksi tai useampi henkilö yhdessä tekevät tahallisen rikoksen.

Rikosoikeudellisesti tekijänä pidetään sitä henkilöä, jonka toiminta täyttää tietyssä rikossäännöksessä kuvatun rikoksen tunnusmerkit. Rikoskumppanuus tulee kyseeseen tilanteissa, joissa kaksi tai useampi henkilö syyllistyvät yhdessä tahalliseen rikokseen. Rikosoikeudellinen vastuu seuraa tällöin yhdessä tekemisestä. Jotta kyseessä on rikoskumppanuus, vaaditaan tekijöiden välillä yhteisymmärrystä siitä, että rikoskumppaneiden toiminta johtaa lain vastaisuuteen.

Rikoskumppanin vastuu rajautuu niihin toimiin, mitkä hänen tahallisuutensa kattaa. Jos esimerkiksi joku rikoskumppaneista syyllistyy vakavampaan rikokseen, kuin mistä kumppanit ovat aiemmin sopineet tai muuten olleet yhteisymmärryksessä, vastaa tämä vakavampaan rikokseen syyllistynyt tekijä teostaan yksin.

Rikoskumppaneita rangaistaan kutakin erikseen rikoksen tekijöinä. Näin ollen rangaistukset voivat olla erilaisia kullakin rikoskumppanilla.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]