Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja anteeksiantoperusteet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikoslaissa säädetään vastuuvapausperusteista. Vastuuvapausperusteiden tärkein alaryhmä on oikeuttamis- ja anteeksiantoperusteet. Oikeuttamisperusteet poistavat teon oikeudenvastaisuuden ja anteeksiantoperusteet tekijän syyllisyyden ja teon moitittavuuden. Tällöin teko saattaa jäädä kokonaan rankaisematta.

Hätävarjelun liioittelussa voimakeinoja on liioiteltu ja puolustautumista jatkettu vielä hyökkäyksen jälkeenkin. Anteeksiantoperuste voi tulla kyseeseen, jos tekijältä ei voida kohtuudella muuta odottaa, ottaen huomioon hyökkäyksen vaarallisuus.

Pakkotila saattaa myös toimia anteeksiantoperusteena, milloin oikeudellisesti suojattu etu ei olekaan huomattavasti uhrattua etua arvokkaampi tai jos vaara ei olekaan ollut pakottava tai välitön. Tällöin tekijä saattaa olla rangaistusvastuusta vapaa, ellei häneltä kohtuudella olisi voitu odottaa toisenlaista toimintaa.

Voimakeinojen liioittelusta voi olla kyse silloin, kun esimerkiksi tietyissä ammattiryhmissä, kuten poliisin työssä henkilö syyllistyy liialliseen voiman käyttöön, ottaen huomioon voiman tarpeellisuus, tehtävän tärkeys ja kiireellisyys, vastarinnan vaarallisuus sekä tilanne muutenkin. Tekijä voi vapautua rangaistusvastuusta vain erittäin painavasta syystä.

Kieltoerehdys voi toimia anteeksiantoperusteena vain poikkeuksellisesti. Tällöin lain väärin ymmärtämisen täytyy johtua esimerkiksi lain puutteellisuudesta, vaikeaselkoisuudesta tai viranomaisen väärästä neuvosta.

Esimiehen käskyn noudattaminen voi vapauttaa tekijän rangaistusvastuusta. Tällöin kyseessä on tilanne, joka littyy sotilasolosuhteisiin, jossa sotilas noudattaa esimiehensä käskyä. Sotilasta ei kuitenkaan vapauteta vastuusta, jos hän tiesi tai olisi pitänyt ymmärtää teon lainvastaisuus. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]