Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja kelvoton yritys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikoslaissa säädetään yrityksestä. Lain mukaan rikoksen yrityksestä rangaistaan vain, jos yritys on tahallista rikosta koskevassa säännöksessä säädetty rangaistavaksi. Joidenkin rikosten yritys ei näin ollen ole rangaistavaa. Rikoksen yrityksen katsotaan käynnistyneen, kun tekijä aloittaa rikoksen tekemisen ja sitä kautta saa aikaan vaaran siitä, että rikos täyttyy. Yritykseksi katsotaan myös sellainen tilanne, josta ei varsinaisesti aiheudu vaaraa, mutta vaaran aiheutumatta jääminen on johtunut ainoastaan satunnaisista syistä. Niin sanotusta kelvottomasta yrityksestä ei kuitenkaan rangaista.

Kelvoton yritys on kyseessä silloin, kun rikoksesta aiheutuvan seurauksen syntyminen ei ole mahdollista. Tällöin rikoksentekijän toiminta ei olisi voinut johtaa siihen lopputulokseen, mitä tekijä tavoitteli. Seurauksen syntymisen mahdottomuuden takia kelvottomasta yrityksestä ei rangaista.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Kelvoton yritys voi tulla kyseeseen esimerkiksi tilanteessa, jossa tekijä yrittää tappaa ihmisen, joka on jo valmiiksi kuollut. Myös esimerkiksi tyhjillään olevaan huoneistoon murtautuminen voidaan katsoa kelvottomaksi yritykseksi. Joissakin tilanteissa sen arvioiminen, onko kyseessä kelvoton yritys vai rangaistava rikoksen yritys, voi olla vaikeaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa