Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja rikos

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikos on laissa rangaistavaksi säädetty teko. Rikos voi olla vain sellainen teko, joka on tekohetkellä säädetty rangaistavaksi. Lähtökohtaisesti Suomen rikoslaki on pyritty kirjoittamaan suhteellisen yksinkertaiseksi, jotta tavallinen kansalainen pystyisi lakia lukemalla saamaan selville, mitkä teot ovat rikoksia.

Rikos voidaan määritellä myös teoreettisemmin, jolloin rikoksen katsotaan olevan tunnusmerkistön mukainen, oikeudenvastainen ja syyllisyyttä osoittava teko. Rikoksen voidaan katsoa siis koostuvan tunnusmerkistön mukaisuudesta, oikeudenvastaisuudesta ja syyllisyydestä.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Rikos on siis sellainen teko, joka täyttää rikoksen erityisen tunnusmerkistön. Esimerkiksi pahoinpitelyn tunnusmerkistön. Rikos on myös sellainen teko, joka on oikeudenvastainen. Esimerkiksi hätävarjelu on sellainen tilanne, joka poistaa teolta oikeudenvastaisuuden. Teko saattaa näyttää pahoinpitelyltä, mutta mikäli kyse on hätävarjelusta, kyse ei ole rikoksesta.

Syyllisyys liittyy nimenomaisesti tekijään. Tekijä voi olla syyntakeeton, jos hän on esimerkiksi mielisairas. Tällöin tekijä ei ymmärrä tekonsa tosiasiallista luonnetta eikä siten ole syyllinen rikokseen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa