Minilex - Lakipuhelin

Nuorten rikoslaki

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomen rikoslakia sovelletaan kaikkiin henkilöihin, eikä nuorille ole erityistä rikoslakia. Nuoria rikoksentekijöitä kuitenkin koskevat erityiset säännöt rikoslakia sovellettaessa.

Nuorella rikoksentekijällä tarkoitetaan henkilöä, joka rikoksen tehdessään on yli 15-vuotias ja alle 21-vuotias. Nuorten rikosasiat on käsiteltävä kiireellisesti. Nuori rikoksentekijä voidaan tuomita sakkoon, nuorisorangaistukseen, valvonnan alaiseksi, tai ehdolliseen tai ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Tuomioistuin voi päättää jättää alle 18-vuotiaan rikoksentekijän tuomitsematta rangaistukseen. Kun 15-17 vuotiaalle rikoksentekijälle kuitenkin tuomitaan rangaistusta, rangaistuksen määrä on enintään 3/4 siitä, mitä täysi-ikäiselle tekijälle tuomittaisiin rikoksesta. Alle 18-vuotias rikoksentekijää ei yleensä tuomita ehdottomaan vankeusrangaistukseen, joka on suoritettava vankilassa. Kun nuorelle rikoksentekijälle tuomitaan ehdollista vankeutta, käräjäoikeus voi asettaa rikoksentekijän myös valvonnan alaiseksi.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Nuorille rikoksentekijöille voidaan myös tuomita niin sanottu nuorisorangaistus, jota ei suoriteta vankilassa, vaan valvonnan alaisena. Alle 18-vuotiaana tehdystä rikoksesta voidaan tuomita 4 – 12 kuukauden pituinen nuorisorangaistus, johon voi sisältyä valvonnan lisäksi sosiaalista toimintakykyä edistäviä ohjelmia, työelämään perehtymistä, palkatonta työtä, tukea sekä ohjausta, ja jonka tarkoituksena on rikoksentekijän sosiaalisen kehityksen ja selviytymisen edistäminen sekä uusien rikosten ehkäisy. Jos nuorisorangaistukseen tuomittu nuori rikoksentekijä rikkoo hänelle annettuja määräyksiä tai tekee uusia rikoksia, hänet voidaan tuomita muuhun rangaistukseen kuten vankeusrangaistukseen.

Jos sinulla on lisäkysymyksiä rikoslain soveltamisesta nuoriin rikoksentekijöihin, voit ottaa yhteyttä lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa