Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja ensikertalainen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lain mukaan rikoksen tekijää pidetään ensikertalaisena, jos hän ei ole aiemmin tehnyt minkäänlaisia rikoksia. Rikoksen tekijää pidetään vankeinhoidon mukaan ensikertalaisena myös, jos hän ei ole suorittanut rikoksesta tuomiota vankilassa nyt käsiteltävänä olevaa rikosta edeltäneiden kolmen vuoden aikana.

Pääsääntöisesti ensikertalaiset tuomitaan ehdolliseen vankeusrangaistukseen, ellei kyse ole hyvin vakavasta rikoksesta. Tästä johtuen yli kahden vuoden mittaiset vankeusrangaistukset kuitenkin aina määrätään ehdottomina vankeuksina. Mikäli päädytään tuomitsemaan ehdottomaan vankeusrangaistukseen, ensikertalaisella on lievemmät vapautumissäännökset. Pääsääntöisesti ehdonalaiseen vapauteen hän pääsee kärsittyään puolet määrätystä rangaistuksesta. Esimerkiksi ensikertalainen tuomitaan rikoksesta kolmen vuoden vankeuteen. Hänellä on mahdollisuus päästä ehdonalaiseen vapauteen yhden vuoden ja kuuden kuukauden vankilassa olon jälkeen. 

Laista löytyy myös omat säännökset sellaisille rikoksista tuomituille, jotka ovat tehneet rikokset ennen kuin ovat täyttäneet 21-vuotta. Se tarkoittaa sitä, että jos rikoksentekijä on tehnyt rikoksen alle 21-vuotiaana ja on ensikertalainen, hän pääsee ehdolliseen vapauteen kärsittyään rikoksen rangaistuksesta kolmasosan. Esimerkiksi 19-vuotias on tehnyt rikoksen ja saanut kolmen vuoden vankeustuomion. Tästä tuomiosta hän pääsisi vapauteen vuoden vankilassa olon jälkeen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]