Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja tahallisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomen voimassa olevan rikoslain mukaan rangaistusvastuun edellytyksenä on syyksiluettavuus. Syyksiluettavuuden muotoja ovat tahallisuus ja tuottamus. Rikoslain mukaan lähtökohtaisesti teot ovat rangaistavia vain tahallisina. Tuottamuksellisista teoista rangaistaan ainoastaan, jos rikoslaissa nimenomaisesti on niin säädetty.

Tahallisuuden arvioinnissa kiinnitetään huomiota siihen, mitä tekijä on teon toteuttaessaan tahtonut. Lain mukaan tekijä on aiheuttanut rikossäännöksen tunnusmerkistön mukaisen seurauksen tahallaan, jos hän on tarkoittanut aiheuttaa seurauksen. Teko voi olla tahallinen myös silloin, jos tekijä on pitänyt teon seurauksen aiheutumista varmana tai varsin todennäköisenä. Tahallisuus voidaan näin ollen jakaa kolmeen erilaiseen tyyppiin.

Mikäli tekijän tarkoituksena on ollut tietyn seurauksen aiheuttaminen, on kyseessä niin sanottu tarkoitustahallisuus. Tällöin tekijän nimenomaisena tarkoituksena on ollut rikoslain tunnusmerkistön mukaisen teon tekeminen sekä seurauksen aikaansaaminen.

Tarkoitustahallisuudesta voidaan erottaa varmuustahallisuus. Varmuustahallisuudessa on kyse siitä, että tekijä on pitänyt varmana seurauksen syntymisen, vaikkakaan seurauksen syntyminen ei ole ollut tekijän varsinainen tavoite.

Tahallisuuden kolmantena muotona pidetään niin sanottua todennäköisyystahallisuutta. Todennäköisyystahallisuudessa tekijä pitää rikoksen tunnusmerkistön täyttymistä todennäköisenä. Tällöin tekijä ei tavoittele tunnusmerkistön mukaisen seurauksen aiheuttamista, eikä pidä seurauksen aiheutumista varmana. Todennäköisyystahallisuudessa tekijä kuitenkin pitää toimintansa johdosta aiheutuvan seurauksen syntymistä ainakin jollakin tasolla todennäköisenä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]