Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja ikärajat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikoslaissa on määrätty tiettyjä ikärajoja, joiden on tarkoitus suojata tätä ikävuotta nuorempia henkilöitä. Lain mukaan rikosoikeudellinen vastuunalaisuus ja syyntakeisuus alkaa, kun henkilö täyttää 15 vuotta. Tällaisessa iässä rikoksen tehnyt tuomitaan kuitenkin yleensä lievennetyltä asteikolta. Mikäli rikos on niin törkeä, että siitä tuomitaan vankeusrangaistukseen, on rikoksen tekijällä mahdollisuus kuitenkin päästä normaalia aikaisemmin ehdonalaiseen vapauteen. Pääsääntöisesti tämän ikäinen voidaan tuomita sakkoihin, nuorisorangaistukseen, yhdyskuntapalveluun tai vankeuteen. Alle 15-vuotiaana tehty teko on myös rikos, vaikka tällöin hän ei kuitenkaan ole rikosoikeudellisessa vastuussa. Alle 15-vuotiaaseen voidaan kuitenkin kohdistaa lastensuojelullisia toimenpiteitä sekä vahingonkorvausvelvollisuus.

Rikoslaissa on myös määrätty suojaikäraja. Suojaikäraja on Suomessa 16 vuotta. Lain säännöksen tarkoituksena on vaikuttaa siihen, että aikuinen eli selkeästi 16-vuotiasta vanhempi henkilö ei ryhtyisi seksuaaliseen tekoon alle 16-vuotiaan kanssa. Tarkoituksena ei ole rajoittaa tämän ikärajan alittavaa ja tätä vanhemman henkilön seurustelusuhdetta, mikäli he ovat yhteisymmärryksessä siihen päätyneet ja ovat muutoinkin henkiseltä ja fyysiseltä kehitykseltään lähellä toisiaan. Toinen suojaikäraja on 18 vuotta. Tämän hieman korkeamman ikärajan tarkoituksena on suojata nuorta perheensisäiseltä seksuaaliselta hyväksikäytöltä sekä myös läheisesti lapsen kanssa luottamuksessa olevan henkilön seksuaalisilta teoilta. Läheinen luottamus lapsella on usein esimerkiksi opettajaan tai valmentajaan.

Kun henkilö täyttää 18, hän saavuttaa rikosoikeudellisen vastuun rajan. Tämän iän saavuttamisen jälkeen tehdyistä rikoksista tuomitut rangaistukset mitataan aina täydeltä asteikolta, mikä tarkoittaa sitä, että nuorisorangaistusta ei voida enää tuomita. Lisäksi kun henkilö on täyttänyt 21 vuotta, häntä ei enää käsitellä nuorena rikoksentekijänä, vaan ehdottomasta vankeusrangaistuksesta pääseminen ehdonalaiseen vapauteen määrätään normaalien säännösten mukaisesti. Ennen tätä 21 vuotta, mutta kuitenkin yli 18-vuotiaana tehdystä rikoksesta saadusta vankeusrangaistuksesta on mahdollista päästä aikaisemmin ehdonalaiseen vapauteen, vaikka rikos olisikin tuomittu täydeltä asteikolta, koska häntä pidetään vielä nuorena rikoksentekijänä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]