Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja alaikäiseen sekaantuminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rangaistavaa on olla sukupuoliyhteydessä tai suorittaa seksuaalinen teko alle kuusitoista vuotta täyttäneen lapsen kanssa. Rangaistavaa on myös menettely edellä mainitun tavoin, jos alaikäinen lapsi on vähintään kuusitoista, mikäli tekijä on lapsen samassa taloudessa asuva vanhempi tai siihen rinnastuva. Yritys on kummassakin tapauksissa rangaistavaa.

Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomitaan lasta koskevan seksuaaliseen teon suorittanut henkilö. Enintään rikoksesta voidaan tuomita neljä vuotta vankeutta ja vähintään täytyy tuomita neljä kuukautta. Sukupuoliyhteydessä lapsen kanssa ollut tuomitaan myös lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, mikäli rikosta ei arvioida kokonaisuudessaan törkeäksi.

Törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomitaan lapsen kanssa sukupuoliyhteydessä ollut tai henkilö, joka käyttää lasta muuten seksuaalisesti hyväkseen, täten toiminnallaan aiheuttaen todennäköisesti erityistä vahinkoa lapsen kehitykselle tämän iän tai kehitystason vuoksi. Rikokselta vaaditaan myös kokonaisuudessaan törkeyttä. Törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomitaan vähintään vuoden ja enintään kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen.

Rangaistavia eivät ole kuitenkaan teot, jotka eivät loukkaa lapsen seksuaalista itsemääräämisoikeutta, jos osapuolten iässä ja kehityksessä ei ole suuria eroja. Tämän vuoksi esimerkiksi kuusitoistavuotias voi olla sukupuoliyhteydessä viisitoistavuotiaan kanssa ilman, että teko tulkittaisiin lapsen seksuaaliseksi hyväksikäytöksi.

Oikeuskäytännössä on vahvistunut kanta, että lapsen seksuaaliselta hyväksikäytöltä vaaditaan tahallisuutta. Tämän vuoksi esimerkiksi sukupuoliyhteydessä oleminen alle kuusitoistavuotiaan kanssa ei täytä lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkkejä, jos tekijällä ei ole ollut todennäköistä syytä epäillä lapsen olevan tätä nuorempi. Tarkemmissa lain tulkintakysymyksissä kannattaa olla yhteydessä lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa