Minilex - Lakipuhelin

Rangaistus lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ja niiden rangaistuskäytäntö on ollut 2000- luvulla runsaan yhteiskunnallisen keskustelun kohteena. Lapsen seksuaalisen hyväksikäytön rangaistusasteikkoa kovennettiinkin vuoden 2019 lakimuutoksella. Perusmuotoisen lapsen seksuaalisen hyväksikäytön rangaistusasteikko on nykyisin 4 kk- 6 vuotta vankeutta. Törkeän tekomuodon, eli törkeän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön asteikko on 1­­- 10 vuotta vankeutta. Lähtökohtaisesti sukupuoliyhteys lapsen kanssa tulee arvosteltavaksi törkeänä tekomuotona.

Rangaistusta mitatessaan tuomioistuimen yleisperiaate on, että rangaistuksen on oltava oikeudenmukaisessa suhteessa teon vahingollisuuteen, vaarallisuuteen, teon vaikuttimiin ja rikoksesta ilmenevään muuhun tekijän syyllisyyteen. Tuomioistuimen pitää kiinnittää rangaistusta mitatessaan huomiota erityisesti myös rangaistuskäytännön yhtenäisyyteen: samankaltaisista teoista pitää tuomita samankaltaisia rangaistuksia. Lapsiin kohdistuvissa rikoksissa rangaistuksen mittaamiseen vaikuttavia tekijöitä ovat ainakin tekotapa, lapsen ikä ja tekijän ja uhrin välinen suhde.

Enintään kahden vuoden vankeusrangaistus voidaan tuomita ehdollisena, jos rikoksen vakavuus, rikoksesta ilmenevä tekijän syyllisyys tai tekijän aikaisempi rikollisuus eivät edellytä ehdottomaan vankeuteen tuomitsemista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa