Minilex - Lakipuhelin

Potilaan seksuaalinen hyväksikäyttö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Seksuaalisella hyväksikäytöllä tarkoitetaan tilannetta, jossa tekijä asemaansa hyväksikäyttämällä taivuttaa henkilön sukupuoliyhteyteen. Seksuaalista hyväksikäyttöä ovat myös tilanteet, joissa asemaa hyväksikäyttämällä henkilö saadaan ryhtymään tai alistetaan johonkin hänen seksuaalista itsemääräämisoikeutta olennaisesti loukkaavaan tekoon. 

Potilaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä on kyse, kun seksuaalinen hyväksikäyttö kohdistuu sairaalassa tai muussa laitoksessa hoidettavana olevaan henkilöön, jonka kyky puolustautua on olennaisesti heikentynyt. Puolustamisella tarkoitetaan tahdon muodostusta ja seksuaalista itsemääräysoikeutta. Puolustautumiskyvyn heikkouden syyllä ei ole väliä arvioitaessa sitä, että onko kyse hyväksikäytöstä. Esimerkiksi sairaus tai vahva lääkitys voivat johtaa puolustautumiskyvyn heikentymiseen. Puolustuskyvyn on oltava kuitenkin olennaisesti heikentynyt: jos potilas tai hoidettava pystyy tekemään itsenäiset päätöksensä, ei seksisuhde häneen ole säännöksen tarkoittamaa hyväksikäyttöä. Mahdollista on myös, että potilas on passiivinen jatkuvasti, eikä ota kantaa häneltä tiedusteltaessa hänen suostumustaan. Passiivisuus katsotaan lähes poikkeuksetta kieltäytymiseksi, jolloin passiiviseen potilaaseen tai muuhun passiiviseen henkilöön seksuaalisten tekojen tekeminen on rangaistavaa.
 

Suljetuissa laitosoloissa jo vähäinen taivuttaminen voi olla hyväksikäyttöä, verrattuna tilanteeseen, jossa tekijän alistussuhde uhriin on väljempi. Huomioonotettavaa on laitosoloissa se, ettei varsinkaan suljetuissa olosuhteissa uhrilla välttämättä ole mahdollisuutta kommunikoida häntä auttavien henkilöiden kanssa, koska häntä läheiset auttavat henkilöt ovat hyväksikäyttäjiä. Tämäkin asia huomioitaessa kynnys seksuaaliseen toimintaan pienelläkin painostuksella voi olla hyväksikäyttönä katsottavaa rikollista toimintaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa