Minilex - Lakipuhelin

Paritus on hyötymistä maksullisesta seksistä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Paritus on toisen prostituution hyväksikäyttämistä taloudellisen hyödyn hankkimiseksi. Prostituutio ei ole suomen rikoslaissa kielletty, mutta parittaminen on. Kun prostituutiossa joku myy seksuaalisia palveluksia toiselle, on parituksessa mukana kolmas henkilö, joka edesauttaa tätä toimintaa tai järjestää sitä. Edesauttamisena pidetään huoneen tai muun tilan järjestämistä, yhteystietojen välittämistä tai markkinointia, viettelyä tai painostamista seksuaalisten palvelujen tarjoamiseen tai muuten käyttää hyväkseen jonkun ryhtymistä sellaiseen tekoon. Parituksen keskeisenä piirteenä on tekijän toiminnan tarkoitus taloudellisen hyödyn hankkimiseksi itselle tai toiselle.

Vaikkakin säännös kieltää huoneen tai tilan järjestämistä maksulliseen, seksuaaliseen toimintaan, ei sen ole katsottu koskevan huoneen tai huoneiston vuokraamista prostituoidulle. Säännös koskee hotellihuoneen tai muun vastaavan väliaikaisen majoituksen järjestämistä. Tämä ei siis koske henkilöä, joka vuokraa omistamansa huoneiston henkilölle, jonka tietää olevan prostituoitu. Ellei sitten vuokraaja tiedä, että huoneisto tulee käytettäväksi vain prostituutioon, josta hän voi hyötyä taloudellisesti.

Yhteystietojen välittämisellä tarkoitetaan osoitetietoja, puhelinnumeroa tai sähköpostiosoitetta, joiden avulla voidaan saada yhteys. Samalla voidaan tarkoittaa myös parittavan henkilön kyseisiä tietoja. Tarkoituksena on, että näiden tietojen antajalla on tiedossa se, että niiden antaminen edesauttaa olennaisesti teon toteutumista. Markkinoinnin osalta on tarkoitettu taasen lehti-ilmoituksia ja joukkotiedotusvälineitä, internet mukaan luettuna. Markkinoinnilla tarkoitetaan useammalle kuin yhdelle ihmiselle tarkoitettavaa mainontaa. Täytyy muistaa kuitenkin, että pelkästään yhdelle ihmiselle seksuaalipalvelujen myyminen välikätenä on myös parittamista, ja että sen lisäksi myös markkinointi on paritusta.

Seksuaalisten palvelujen harjoittamiseen rekrytoinnista on kysymys, kun säännöksessä mainitaan toisen painostaminen. Painostaminen voi tapahtua monin tavoin, sekä fyysisin että psyykkisin keinoin. Uhkailulla, sekä väkivallalla voidaan painostaa henkilö seksuaalisten palvelujen tarjoamiseen.

Parituksesta voidaan rangaista sakkoon, tai vankeuteen enintään kolmeksi vuodeksi. Parituksen yritys on rangaistava teko.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa