Minilex - Lakipuhelin

Oikeustoimikelpoisuus luonnollisilla henkilöillä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeustoimikelpoisuudella tarkoitetaan kelpoisuutta tehdä itse sitovia oikeustoimia, kuten sopimuksia, joilla perustetaan oikeuksia tai velvollisuuksia. Luonnollisilla henkilöillä tarkoitetaan puolestaan ihmisiä. Pääsääntöisesti luonnollinen henkilö saa täyden oikeustoimikelpoisuuden täytettyään 18 vuotta.

Mikäli täysi-ikäinen henkilö ei kykene yksin huolehtimaan taloudellisista asioistaan, tuomioistuin voi rajoittaa hänen toimikelpoisuuttaan tiettyjen oikeustoimien osalta. Tällöin kyseiselle henkilölle määrätään edunvalvoja. Tuomioistuin voi päättää, että henkilö voi tehdä oikeustoimia ainoastaan edunvalvojan kanssa tai että hänellä ei ole ollenkaan oikeutta tehdä tiettyjä oikeustoimia. Jos kuitenkin pelkkä oikeustoimikelpoisuuden rajoittaminen ei riitä turvaamaan hänen etujaan, voi tuomioistuin julistaa henkilön kokonaan vajaavaltaiseksi. Päätös toimikelpoisuuden rajoittamisesta on voimassa toistaiseksi tai päätöksessä asetetun määräajan.

Alaikäisten ja tuomioistuimen vajaavaltaisiksi julistaneiden täysi-ikäisten henkilöiden taloudellisia ja muita asioita hoitaa edunvalvoja, joka on alaikäisten kohdalla yleensä hänen huoltaja. Alaikäisellä ja vajaavaltaisella on kuitenkin rajoitettu kelpoisuus tehdä tiettyjä oikeustoimia yksin, kuten määrätä omaisuudesta, jonka hän on omalla työllään ansainnut. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa