Minilex - Lakipuhelin

Oikeustoimikelpoinen oikeushenkilö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeushenkilö tarkoittaa sellaista juridista henkilöä, joka on henkilöiden tai pääomien yhteenliittymä. Oikeushenkilöllä voi olla oikeuksia ja velvollisuuksia. Oikeushenkilöt ovat oikeuskelpoisia ja oikeustoimikelpoisia. Oikeuskelpoisuus tarkoittaa sitä, että oikeushenkilö voi tehdä oikeustoimia ja esiintyä tuomioistuimessa. Oikeushenkilö voi esimerkiksi olla osapuolena sopimuksessa.

Oikeushenkilöt ovat jaettu kahteen eri ryhmään. Ensimmäisen ryhmän muodostaa yksityisoikeudelliset yhteisöt, joita voivat olla esimerkiksi yhtiöt, yhdistykset ja säätiöt. Toisen ryhmän muodostavat julkisoikeudelliset oikeussubjektit. Tällaisia taas voivat olla esimerkiksi valtio, seurakunnat ja kunnat. Oikeussubjekti tarkoittaa yleistä käsitettä oikeudenhaltijalle, joka voi tehdä oikeustoimia tai jolla on velvoitteita.

Oikeustoimikelpoisuus tarkoittaa sitä, että oikeussubjektilla eli oikeushenkilöllä on kyky tehdä oikeustoimia, jotka ovat laadultaan sitovia. Oikeushenkilö on oikeustoimikelpoinen ja oikeuskelpoinen silloin, kun oikeushenkilö on rekisteröity. Oikeushenkilö saa oikeuskelpoisuuden siten, että viralliseen rekisteriin merkitään oikeushenkilö. Toisin sanoen, mikäli oikeushenkilö poistetaan rekisteristä, päättyy oikeushenkilön oikeuskelpoisuus.

Vinkit

- Oikeushenkilöstä tulee rekisteröinnin avulla oikeustoimikelpoinen. 

Varoitukset

- Mikäli oikeushenkilö poistetaan rekisteristä, menettää oikeushenkilö myös oikeustoimikelpoisuutensa. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa