Minilex - Lakipuhelin

Matkustajien oikeudet linja-­autoliikenteessä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Matkustajien oikeuksista linja-autoliikenteessä säädetään EU-asetuksessa matkustajan oikeuksista linja-autoliikenteessä. Näitä sääntöjä sovelletaan koko EU:n alueella säännöllisessä linjaliikenteessä matkustajiin, jotka nousevat ajoneuvoon tai poistuvat jäsenvaltion alueella. Venäjällä oikeudet eivät ole voimassa.

Asetuksen mukaan matkustajalla on oikeus kohtuullisessa suhteessa ilmaiseen ruokailuun, virvokkeisiin, hotellihuoneeseen tai muuhun apuun, jos aikataulun mukainen yli 3 tuntia kestävä ja 250 kilometrin tai sitä pidemmän linja-autoreitin lähtö terminaalista peruuntuu tai viivästyy yli 90 minuuttia. Hotellihuone tai muu majoitus linja-autoyhtiön on tarjottava, jos majoitus on tarpeen järjestää yhdeksi tai useammaksi yöksi. Oikeutta tähän ei kuitenkaan ole, jos peruuntuminen tai viivästyminen johtuu turvallisen toiminnan vaarantavista ankarista sääolosuhteista tai merkittävistä luonnonkatastrofeista.

Linja-auton rikkoutuessa on matkan jatkuminen toisella ajoneuvolla järjestettävä määränpäähän tai vähintään kuljetus sopivaan odotuspaikkaan tai terminaaliin, josta matka voi jatkua. Onnettomuustilanteissa linja-autoyhtiön on huolehdittava matkustajien välittömistä tarpeista. Näitä voivat olla mm. apu majoituksen, ruoan, vaatteiden, kuljetuksen ja ensiavun järjestämisessä.

Linja-autoyhtiöltä voi vaatia hyvitystä, jos palvelu ei vastaa luvattua. Tällaisissa tilanteissa matkustajalla voi olla oikeus vaatia hyvitystä, matkan perumista tai uutta matkareittiä. Linja-automatkan viivästyessä tai peruuntuessa matkustajalla voi olla oikeus myös vahingonkorvaukseen, jos matkustaja kärsii viivästyksen tai peruuntumisen vuoksi taloudellisia menetyksiä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa