Minilex - Lakipuhelin

Matkustajan oikeudet lennon myöhästyessä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lentojen myöhästymisestä säädetään EU alueella EY:n asetuksella matkustajille annettavista korvauksista lennolle pääsyn epäämisen, lentojen peruuttamisen tai pitkäaikaisen viivästymisen johdosta. Asetuksessa säädetään lennon viivästymisesta saatavasta korvauksesta ja mahdollisesta huolenpidosta.

Kun lento viivästyy, matkustajalla on oikeus vaatia huolenpitoa ja pitkästä viivästyksestä vahingonkorvausta. Oikeus huolenpitoon tällaisessa viivästystilanteessa riippuu viivästyksen kestosta ja lentomatkan pituudesta. 

Huolenpidon laajuus riippuu matkan pituudesta ja arvioidusta viivästyksestä määränpäässä. Esimerkiksi alle 1500 kilometrin mittaisessa lentomatkassa joka myöhästyy yli 2 tuntia, on matkustajalla oikeus aterioihin ja virvokkeisiin kohtuullisessa suhteessa odotusaikaan. Matkustajalla on oikeus tällöin myös kahteen ilmaiseen puheluun, faksiin tai sähköpostiviestiin. Jos tällainenkin lyhyempi lento viivästyy yli 5 tuntia on matkustajalla oikeus hotellimajoitukseen sekä kuljetukseen, jos yöpyminen on välttämätöntä. Lennon arvioidun viivästyksen ollessa yli 5 tuntia matkustajalla on myös oikeus peruuttaa lento kokonaan ja saada lipun hinta takaisin. Jos matkustaja vaatii peruuttamista, on lentoyhtiön maksettava hänelle lipun hinta 7 päivän kuluessa.

Matkustajlla on oikeus viivästyksen perusteella myös vakiokorvaukseen, jos hän saapuu määränpäähän vähintään 3 tuntia myöhässä. Korvaukseen ei ole kuitenkaan oikeutta, jos viivästys johtuu poikkeuksellisista olosuhteista, joita ei olisi voitu välttää vaikka kaikki kohtuudella edellytettävät toimenpiteet olisi suoritettu. Esimerkiksi, jos lennon pituus on enintään 1500 kilometriä ja viivästys yli 3 tuntia, on matkustajalla oikeus 250 euron korvaukseen.

Matkustajalla on oikeus myös korvaukseen viivästyksen aiheuttamasta vahingosta, jonka voi saada vain toteennäytetyistä kuluista. Korvausten yläraja on noin 4150 euroa. Jos lento oli osa valmismatkaa, koskevat sitä matkapalveluyhdistelmistä annetun lain säännökset ja korvausta voi vaatia myös eri tavoin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa