Minilex - Lakipuhelin

Lapsen seksuaalisen hyväksikäytön määritelmä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö on jokin seksuaalinen teko, mikä tehdään alle 16-vuotiaalle. Myös alle 16-vuotiaan saaminen ryhtymään tällaiseen tekoon on tarkoitettu hyväksikäyttö. Hyväksikäyttöä on myös tällaiseen tekoon suostuminen, vaikka aloite siihen tulisi lapselta. 

Seksuaalinen teko tarkoittaa joko sukupuoliyhteyttä, tai muuta seksuaalista tekoa, mikä voi vahingoittaa lapsen kehitystä. Ollakseen seksuaalinen teko, teon on oltava olennaisesti seksuaalinen ja sen on tähdättävä jommankumman osapuolen seksuaaliseen tyydyttämiseen tai kiihottamiseen. Siten esimerkiksi alastomuus saunomisen yhteydessä tai lapsen tavallinen halaaminen ei voi olla rikollista hyväksikäyttöä. Seksuaalisen teon käsitteen laajuus vaihtelee lapsen kehitystason mukaan: olennaisesti seksuaalisten tekojen alue on sitä laajempi, mitä sukukypsempi lapsi on. Jos tällaisen teon tekijä on lapsen vanhempi, tai vanhempaan rinnastettavissa oleva henkilö joka asuu lapsen kanssa samassa kodissa, teko on hyväksikäyttö, jos sen kohde on alle 18-vuotias. 

Lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä ei kuitenkaan ole nuorten normaali keskinäinen seksuaalinen kanssakäyminen. Vaikka toinen osapuolista olisi yli 16-vuotias, teko ei ole hyväksikäyttöä, jos osapuolten välinen kehitysero on pieni. Kehityseroja pitää arvioida tapauskohtaisesti. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa