Minilex - Lakipuhelin

Lapsen seksuaalisen hyväksikäytön korvaukset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyy rikoslain mukaan muun muassa se joka koskettelemalla tai muulla tavoin tekee kuuttatoista vuotta nuoremmalle lapselle seksuaalisen teon, joka on omiaan vahingoittamaan tämän kehitystä, tai saa tämän ryhtymään sellaiseen tekoon. Yritys on rangaistava.

Rikosvahinkolain mukaan loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä suoritetaan korvaus muun muassa sille jonka seksuaalista itsemääräämisoikeutta on rikoksella loukattu tai jonka vapautta muuten on rikoksella loukattu.

Korvauksen määrä

Henkilövahinkoasiain neuvottelukunnan suosituksen mukaan korvaukset lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ovat 800 eurosta 30 000 euroon asti. Jos teko on esimerkiksi jäänyt yrityksesi, eikä tekoon liity piirteitä jonka takia tekoa voitaisiin pitää törkeänä, ovat korvaukset 800 ja 2 000 euron väliltä. Jos taas hyväksikäyttö on esimerkiksi jatkunut pitkään, ovat korvaukset korkeammasta päästä.

Muun muassa lapsen ikä ja kypsyys sekä hyväksikäytön sisältö vaikuttavat loukkauksen laadun arviointiin. Tuomioistuin ei kuitenkaan ole sidottu neuvottelukunnan suosituksiin, ja tuomioistuimen on aina tehtävä tapauskohtainen harkinta korvauksen määrästä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa