Minilex - Lakipuhelin

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja suojaikäraja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Alle 16-vuotiaan kanssa sukupuliyhteydessä ollut aikuinen tuomitaan lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Myös seksuaalisen teon, joka on omiaan vahingoittamaan lapsen kehitystä, suorittaminen alle 16-vuotiaalle on rangaistavaa lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä. Rangaistavaa on myös edellä mainituin tavoin menettely, mikäli tekijä on samassa taloudessa elävä alle 18-vuotiaan lapsen vanhempi tai siihen rinnastuva. Näissä tapauksissa suojaikäraja on 18 vuotta, kun se muissa tapauksissa on 16 vuotta.

Suojaikärajaa ei kuitenkaan sovelleta tekoihin, jotka eivät loukkaa lapsen seksuaalista itsemääräämisoikeutta, jos osapuolet ovat iältään ja kehitykseltään lähellä toisiaan. Tämä rajoitussäännös tarkoittaa, että esimerkiksi 16-vuotias voi olla laillisesti sukupuoliyhteydessä viisitoistavuotiaan kanssa, mikäli molemmat ovat tekoon suostuvaisia, eli kummankaan seksuaalista itsemääräämisoikeutta ei loukata. Tapaus koskee vain tilanteita, joissa henkilöiden fyysinen ja henkinen kehitys ovat lähellä toisiaan. Kehitystä arvioidaan aina tilannekohtaisesti, eikä täten ole mahdollista antaa selkeitä ikärajoja nuorten keskinäiselle seksuaaliselle kanssakäymiselle.

Suostumukselle ei aseteta merkitystä, mikäli aikuinen ryhtyy tekoon alle 16-vuotiaan kanssa, joka on aloitteellinen tekoon. Eli vaikka alle 16-vuotias olisi tehnyt aloitteen aikuisen kanssa seksuaaliseen kanssakäymiseen, asetetaan aikuinen vastuuseen tapahtuneesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa