Minilex - Lakipuhelin

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja laki

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomessa lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä koskevissa rangaistussäännöissä suojaikäraja on laissa asetettu 16 vuoteen. Suojaikäraja on 18 vuotta tapauksessa, jossa tekijä on lapsen vanhempi tai muu vanhempaan rinnastettava henkilö joka asuu lapsen kanssa samassa taloudessa.

Rikoslain mukaiseen lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyy se, joka koskettelemalla tai muulla tavoin tekee 16 vuotta nuoremmalla lapselle teon, joka on omiaan vahingoittamaan tämän kehitystä tai saa lapsen ryhtymään tällaiseen tekoon. Rikoslaissa mainittuja lapsiin kohdistuvia seksuaalisia hyväksikäyttörikoksia ovat muun muassa lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja pakottaminen sukupuoliyhteyteen, pakottaminen seksuaaliseen tekoon, seksuaalipalvelujen ostaminen nuorelta, lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin, raiskaus ja törkeä raiskaus. Lähtökohtaisesti seksuaaliseksi hyväksikäytöksi luetaan seksuaaliset teot, sen sijaan sukupuoliyhteys lapsen kanssa arvioidaan yleensä törkeänä lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä.

Rikoslaki ei koske nuorten välisiä tasavertaisia ja vapaaehtoisia seksisuhteita. Vaikka toinen tai molemmat osapuolet ovat alle 16-vuotiaita, mutta osapuolten iässä sekä henkisessä ja ruumiillisessa kypsyydessä ei ole suurta eroa, eikä tekoon liity pakkoa, teko ei tule arvosteltavaksi rikoslain mukaisena.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa